TEMPS LLIURE
Societat 07/07/2018

La temporada de senderisme es tanca amb més rescats

La popularització de la muntanya com a espai d’oci ha provocat un augment de quasi el 40% de les intervencions de l’112 per assistir excursionistes

Carles Tudurí
5 min
Els dissabtes i diumenges els grups d’excursionistes locals se sumen als de turistes.

PalmaLa creixent popularització del senderisme i de l’ús de la muntanya com a espai d’oci ha provocat aquesta temporada un augment de quasi el 40% de les intervencions dels serveis d’emergència per assistir excursionistes amb algun tipus de problema.

El servei de l’112 ha realitzat durant aquesta darrera temporada de senderisme, d’octubre a maig, un total de 111 intervencions, 102 de les quals s’han fet a Mallorca, 4 a Menorca, 5 a Evissa i només 1 a Formentera. La temporada anterior, les actuacions varen ser 80.

En aquestes intervencions a la muntanya, es varen atendre un total de 68 persones amb algun tipus de dany o lesió, entre les quals només es va registrar una mort. La resta d’afectats varen ser traslladats, només amb una excepció, que va rebre assistència en el mateix lloc.

Per mesos, la distribució d’intervencions ha estat bastant homogènia, si bé destaca l’octubre amb 24 assistències, seguit de l’abril, amb 16. Els mesos amb menys intervencions varen ser març i maig, amb 9.

Per municipis, destaquen lògicament els ubicats a la serra de Tramuntana, sobretot Escorca, on els serveis d’emergència varen haver d’actuar un total de 15 vegades. En segon lloc es troba Andratx, amb 11 rescats. La resta està molt repartida entre una vintena de muncipis, com Calvià (8), Deià (8), Valldemossa (6), Pollença (5) i Sóller (5).

Les zones amb incidents més greus, que en diverses ocasions han requerit fins i tot la intervenció dels helicòpters per traslladar els ferits, han estat les dels torrents més visitats pels excursionistes, com els de Pareis, Coanegra i Mortitx.

Torrent de Pareis i Entreforc

Així, a l’octubre, una dona de 55 anys es va sentir indisposada al torrent de Pareis i, després de ser localitzada pels Bombers, va ser acompanyada fins a la carretera, on va ser assistida. A la mateixa zona, al desembre es va rescatar un jove amb fractura de fèmur i es va traslladar a Son Espases. Un bomber va resultar ferit en el rescat i també va ser atès.

A l’abril es va activar un altre laboriós rescat a la zona de l’Entreforc que va possibilitar la localització de dos escaladors que no varen requerir assistència mèdica, perquè estaven bé.

El mes següent es va produir la quarta intervenció important de la temporada a la zona, ja que es va haver de rescatar amb helicòpter un home de 53 anys amb un cop al cap i una lesió al turmell.

Mortitx i Coanegra

A Mortitx també hi ha hagut intervencions importants. El mes d’abril es va assistir dues dones bloquejades en un penya-segat entre la cova de les Bruixes i Cala Ariany. El mateix mes, Bombers i Guàrdia Civil varen evacuar quatre persones en bon estat amb una embarcació fins al port de Pollença. Finalment, un altre excursionista va ser localitzat amb helicòpter i traslladat en bon estat fins al seu cotxe.

A Coanegra, situat a la zona de Santa Maria i Bunyola, es va perdre un grup de vuit senderistes el mes de març passat, fet que va activar l’alarma i se’n va iniciar la localització. Finalment, varen ser trobats i un d’ells traslladat a Son Espases en estat lleu.

Al torrent de Biniaraix també es va registrar una actuació destacada, ja que va ser rescatada una dona de 38 anys que practicava barranquisme i es va trencar tíbia i peroné.

Accidents mortals

L’única defunció es va registrar el novembre a la zona de Béns d’Avall de Sóller, on una dona va caure d’una altura de 15 metres. Va ser traslladada a Son Espases, però finalment va morir.

Tot i el menor nombre de serveis, en la temporada anterior es varen registrar tres accidents mortals. Un d’ells va ocórrer a Coanegra, on va perdre la vida una dona de 46 anys que feia barranquisme. Al camí de la Figuera, a Sóller, es va atendre un home per aturada respiratòria que malauradament va morir. La tercera víctima va ser un home de 55 anys que va finar en una zona de difícil accés de la Talaia d’Alcúdia.

Més afició a la muntanya

El creixement de l’afició a la muntanya és una de les raons d’aquest increment d’incidents. El president de la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada, Xisco Colom, confirma aquesta tendència, ja que actualment se superen les 4.100 llicències federatives, mentre que el 2005 es rondaven les 1.200. A les Illes hi ha prop de 90 clubs, una trentena de competició i la resta, dedicats a les excursions de muntanya. Aquesta federació agrupa activitats com l’excursionisme, el baranquisme, l’escalada, la cursa de muntanya i el nòrdic.

De tota manera, el gruix de les persones que surten d’excursió els caps de setmana a la Serra ho fan sense estar federades. “Calculam que un cap de setmana hi pot haver 40.000 persones fent alguna activitat d’oci a la Serra, per la qual cosa és normal que es parli de massificació”, comenta Colom.

El mateix opina l’associació Muntanya del Voltor. “L’excursionisme a la Serra ha sobrepassat els usos tradicionals i ha passat a formar part del turisme de masses”, expliquen. L’entitat, que agrupa diverses finques de Valldemossa, gestiona l’ús públic d’aquesta zona i recull dades per conèixer l’impacte dels visitants sobre la Serra.

La informació obtinguda fins ara només en aquest indret mostra unes xifres d’aproximadament 50.000 visitants anuals, un 65% dels quals són estrangers. “Tenint en compte la fragilitat i la reduïda superfície de l’espai, un elevadíssim nombre de visitants com aquest no deixa de ser una amenaça per a la conservació dels valors naturals i culturals de l’espai”, destaquen.

Per tal de mitigar aquest impacte, les primeres actuacions s’han centrat en la recuperació dels camins, la informació als visitants i la senyalització.

“La major part dels assistits són persones que han sobrevalorat la seva condició física”

Tot i que els serveis de l’112 assisteixen a la muntanya tot tipus de persones, Felipe Ortiz, cap de la Unitat Operativa d’Emergències, explica que la major part d’aquestes persones “han sobrevalorat la seva condició física”.

“S’ha produït un gran increment de l’activitat a la muntanya; tothom es veu preparat per participar en excursions, que de vegades són complicades. Per tant, ens trobam amb rescats molt freqüents de persones d’entre 60 i 70 anys”, explica Ortiz.

La falta de preparació se suma a la planificació inadequada de l’activitat o a la utilització de material no apropiat, com el calçat. Aquestes circumstàncies posen en perill la vida dels excursionistes, però també la dels mateixos implicats en el rescat. “Les actuacions amb helicòpter són molt complexes dins la serra de Tramuntana, igual que els rescats en el torrent, on de vegades hem d’entrar de nit a cercar alguna persona”, afegeix Ortiz.

El president de la Federació de Muntanya i Escalada de les Illes, Xisco Colom, coincideix amb la falta de preparació de molta gent que participa en excursions.

“De fet, la gent federada no suposa ni un 5% dels rescats que tenen lloc a la serra de Tramuntana, ja que es tracta de persones més informades i que són més conscients del perill que pot tenir la muntanya”, assegura.

stats