Societat 16/01/2015

Confirmat: el 2014 ha estat l'any més càlid de la història

La temperatura mitjana mundial global (sumant terra i mar) va ser de 0,69 graus per sobre de la mitjana del segle XX. És la temperatura més elevada des que es tenen registres, l'any 1880

Agències
2 min

Nova YorkTot semblava indicar-ho i ara ha estat confirmat: l'any passat va ser l'any més càlid a la Terra des que es tenen registres. La temperatura mitjana mundial global (sumant terra i mar) va situar-se l'any passat 0,69 graus per sobre de la mitjana del segle XX. Això fa del 2014 l'any més càlid dels 135 anys que configuren el període 1880-2014. L'any passat es van superar els registres anteriors del 2005 i 2010 en 0,04 graus.

El rècord de calor va afectar tot el món, des de l'Extrem Orient de Rússia fins a l'oest d'Alaska, l'oest dels Estats Units, parts de l'interior d'Amèrica del Sud, la major part d'Europa, el nord d'Àfrica, parts de l'est i l'oest de l'Austràlia costanera, gran part del nord-est del Pacífic en la zona del golf d'Alaska, el Pacífic equatorial occidental, grans franges de l'Atlàntic nord-oest i sud-est, la major part del mar de Noruega i parts del centre i el sud de l'oceà Índic. A Catalunya, l'informe anual del Meteocat, fet públic dimarts, va destacar que el 2014 va ser un any “majoritàriament càlid”. A la majoria del país la temperatura mitjana de l'any va ser més 0,5 graus superior al valor climàtic de referència. Només va ser normal en punts alts del Pirineu occidental, el nord del Berguedà, el Port del Comte, els ports de Beseit i alguns sectors de la Cerdanya.

Els deu anys més càlids, des del 2000

Les dades que apunten a un rècord històric no fan, però, del 2014 una excepció sinó més aviat la confirmació d'una tendència. Els deu anys més càlids en el registre instrumental s'han produït des de l'any 2000. Aquesta tendència confirma l'escalfament a llarg termini del planeta, segons una anàlisi de les mesures de temperatura en superfície realitzada pels científics de l'Institut d'Estudis Espacials Goddard de la NASA (GISS), a Nova York. Un vídeo creat per la NASA constata aquest augment de les temperatures a mesura que avança el segle XX i arriba el XXI.

Acceleració les tres últimes dècades

Des del 1880 la temperatura mitjana de la superfície de la Terra s'ha escalfat uns 0,8 graus, una tendència impulsada en gran mesura per l'augment del diòxid de carboni i altres emissions humanes en l'atmosfera del planeta. La major part de l'escalfament s'ha produït en les últimes tres dècades. "Aquest és l'últim d'una sèrie d'anys càlids, en una sèrie de dècades càlides. Mentre que el rànquing d'anys individuals es pot veure afectat pels patrons climàtics caòtics, les tendències a llarg termini són atribuïbles a factors de canvi climàtic que en aquest moment estan dominats per les emissions humanes de gasos d'efecte hivernacle", ha dit el director de l'GISS, Gavin Schmidt, en declaracions recollides per Europa Press.

stats