Celebrities

Taylor Swift, la famosa que més contamina amb jet privat

Un estudi publicat per Yard, l'auditora de la Universitat de Yale, ha tret a la llum el rànquing de famosos que més emissions de CO₂ generen amb jet privat

2 min
Taylor Swift

BarcelonaEn un món on la competència és el motor que fa girar la terra tal com la coneixem, les celebrities es passen la vida lluitant aferrissadament per mantenir-se al pòdium de qualsevol rànquing possible. Bé, de qualsevol potser no. L'estudi publicat per Yard, l'auditora creada per la Universitat de Yale, ha fet un llistat dels famosos que més contaminen amb els vols dels seus jets privats, una informació que no ha agradat gaire als classificats. En el lloc número u apareix la cantant estatunidenca Taylor Swift i de ben a prop el segueixen el boxejador Floyd Mayweather i també Jay-Z, Alex Rodríguez, Blake Shelton, Steven Spielberg i Oprah Winfrey.

"Les celebritats amb les pitjors emissions de CO₂ per jets privats" és el títol de l'informe publicat per Yard en un moment en què se sap que els impactes de la crisi climàtica ja afecten totes les zones del planeta i que són la principal causa dels efectes meteorològics extrems, com les onades de calor. Mentre aquest dilluns ISGlobal Barcelona publicava que l'any passat 1.772 persones van morir a Catalunya per les altes temperatures, alguns dels famosos segueixen passejant-se per la cúspide dels privilegis, entre els quals hi ha el de posseir i fer servir de forma desmesurada jets privats.

Jets privats en una pista d'aterratge.

Després d'investigar 1.500 vols de celebritats i fent servir dades públiques, Yard ha pogut concloure que les emissions generades per Taylor Swift amb els seus vols privats sumen un total de 8.293,54 tones de CO₂. Per posar-ho en context, una persona al llarg d'un any produeix 7 tones de CO₂ de mitjana. Per tant, voldria dir que tan sols amb el trànsit d'aquest tipus de vols la set vegades denominada artista de l'any genera 1.184,8 vegades més emissions que totes les activitats d'una persona estàndard. Concretament, el 2022 Swift va fer amb el seu jet privat un total de 170 viatges, amb un temps de mitjana de tan sols 80 minuts –el viatge més curt va ser de poc més de mitja hora–. És extensament sabut que els trajectes amb avió són dels pitjors mitjans de transport que hi ha per al medi ambient, però encara ho són més quan les emissions de l'enlairament, el vol i l'aterratge es dediquen a una persona o a un grup molt reduït de persones, com en el cas dels jets privats.

Però Swift no està sola en aquest malbaratament elitista. L'estudi també ha calculat que de mitjana cada famós genera 3.376 tones de diòxid de carboni cada any, unes dades que s'han extret a partir dels vols que ha fet cada estrella, el temps de vol, la distància recorreguda i les emissions totals de cada vol. Un dels casos que va generar més polèmica va ser el de Kylie Jenner, que l'any passat va compartir una fotografia on apareixia amb la seva parella, Travis Scott, i els jets privats de tots dos. Al peu de foto hi posava: "¿En el teu o en el meu?". La publicació va rebre una gran quantitat de crítiques, però el cas és que ni tan sols Jenner apareix entre els deu famosos que més contaminen. En canvi, sí que hi apareix la seva germana, Kim Kardashian –en la sèptima posició– i també la seva parella, Travis Scott –en el número deu.

stats