Societat 07/11/2019

Més d'un 50% dels taurons i rajades de la Mediterrània estan en risc d'extinció

Les xarxes d'emmallament i la pesca amb palangre han estat els principals causants de la mortalitat d'aquestes espècies a la mar balear

Kike Oñate
2 min
a les Balears hi ha 30 espècies de taurons de les 45 presents al Mediterrani, i al món n'hi ha, aproximadament, unes 500.

PalmaUn 53% dels taurons i rajades de la Mediterrània estan en risc d'extinció, segons dades de la International Union for Conservation of Nature (IUCN). El mal ús i l'excés de xarxes d'emmallament i la pesca amb palangre són els principals responsables d'haver delmat aquestes espècies, sobretot entre els anys quaranta i vuitanta, com ha explicat el cap de servei de Recursos Marins de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Toni Grau.

La pressió pesquera es va incrementar "sense precedents" durant aquells anys i, malgrat que a les Balears hi ha un nombre important de reserves marines, "els taurons i les rajades no s'han recuperat", ha lamentat Grau aquest dijous en la reunió internacional d'experts duita a terme a Palma amb la col·laboració de la Fundació Marilles. Els quilòmetres de xarxes que es calen cada dia es varen multiplicar per 30 entre els anys 40 i 50 per l'ús de nous materials com el niló, segons ha precisat Grau.

La conseqüència d'això ha estat la desaparició de l'angelot (Squatina squatina) i la presència testimonial de moltes altres espècies com ara la mantellina (Gymnura altavela) i altres tipus de rajades. El cap del servei de Recursos Marins ha assegurat que si no es canvia el factor que determina la mort d'aquests animals, o sigui la pesca, és molt difícil que les poblacions augmentin. Grau ha recordat que la Conselleria treballa per cercar fórmules més sostenibles perquè l'estat de les poblacions d'espècies marines millorin.

El biòleg marí de Save the Med, Biel Morey, ha explicat que a les Balears hi ha 30 espècies de taurons de les 45 presents a la Mediterrània, mentre que al món n'hi ha aproximadament 500. Pel que fa a les rajades a la mar balear, n'hi ha 20 espècies de les 35 que habiten la mar Mediterrània.

stats