Societat 23/04/2022

Surt el sol i arranca Sant Jordi

Després de ploure durant tot el matí, els ruixats han donat treva i la gent ha sortit als carrers de Palma

3 min
Paradeta a la Plaça Espanya.

PalmaQuan la pluja i els niguls han deixat pas a les clarianes i al sol, els ciutadans de Palma no han tardat a posar peu al carrer per recuperar el temps perdut aquest matí de diada de Sant Jordi. Ha bastat poc per invertir una situació que aquest matí pintava ben diferent. A les cues de les paradetes de la plaça Major ja s'hi compten més de 20 persones, mentre que hores enrere els llibreters s'amagaven davall els arcs de la plaça.

"La gent té ganes de comprar llibres, està animada", explicaven des de la paradeta de la llibreria Drac Màgic. Han contat que ha estat a partir de les 12 del migdia quan ha deixat de ploure i s'ha començat a activar la gent. Malauradament, al voltant de les 13.30 hores ha caigut un petit ruixat que ha fet tornar a amagar els ciutadans, però no s'han donat per vençuts.

Des de les llibreries Embat i Quars, col·locades al carrer de Sant Miquel, han dit que "fins i tot hem hagut d'aprendre a resar!". Han tingut un matí "complicat", ja que per a una llibreria com les seves muntar una paradeta com aquesta i estar hores mans plegades és costós. Aguantaran fins a les nou del vespre, així i tot.

Qui ha "aprofitat" la pluja han estat les llibreries, les úniques que s'han salvat d'estar mans plegades. Des de Quart Creixent han assegurat que durant tot el matí, fins que s'ha pogut posar en marxa la paradeta de la plaça Major, "la llibreria ha estat plena". Ara bé, quan l'han muntada "ens llevaven els llibres de les mans, gairebé".

De moment, encara és mal de definir, però el copropietari de Rata Corner, Miquel Ferrer, ha explicat que els llibres que s'estan venent millor són El peligro de estar cuerda, de Rosa Montero; El món es torna senzill, de Laura Gost, i Téntol, d'Adrià Martí i Margalida Mateu.

Paradeta al Carrer de Sant Miquel.

Aquest matí, però, la sort no acompanyava els llibreters ni els amants de Sant Jordi. Des de les vuit, una pluja suau, però constant, havia anat banyant els carrers de Palma i havia fet impossible celebrar una diada de Sant Jordi com tothom esperava. El sol no lluïa, les paradetes no feien brillar llibres ni roses, però, així i tot, ningú es rendia.

"Avui és Sant Jordi, no ens mourem d'aquí", explicava una llibretera establerta a la plaça d'Espanya. Amb un plàstic transparent havia cobert totes les seves taules, plenes de toms nous, i detallava que, sigui com sigui, tirarien endavant. És una mica el sentiment que han transmès tots els venedors: "Esperar i veure què passa".

El copropietari de Rata Corner, Miquel Ferrer, es resignava a la situació, però alhora ho tenia clar: "Ni es posposa ni s'anul·la. Esperarem al migdia a veure si s'estira per si podem remuntar a l'horabaixa". De fet, les prediccions meteorològiques han estat encertades.

El dia acompanyava tan poc que la mateixa presidenta del Govern, Francina Armengol, que havia de fer la seva habitual volta per les paradetes de Ciutat a les 11 del matí, l'ha ajornada fins a les cinc de l'horabaixa. En la passejada també l'havia d'acompanyar la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; el president del Parlament, Vicenç Thomàs, i el batle de Palma, José Hila.

Paradeta de Sant Jordi coberta a causa de la pluja al carrer de Sant Miquel de Palma.

Just fa uns quants dies que les mascaretes han desaparegut gairebé completament. La normalitat està tornant a poc a poc i el mateix s'esperava d'un matí tan important i gojós com és Sant Jordi. De moment, la primera meitat de la jornada no ha estat així: l'olor de carrer banyat i niguls de paraigües han estat els actors protagonistes de la diada a Ciutat. S'haurà de veure ara a partir de l'horabaixa si es pot remuntar i que l'olor de rosa sigui el que inundi els carrers de Palma.

Les paradetes de la plaça Major tapades per la pluja.
stats