Cultura 22/04/2022

El llibreters també regalen llibres

Les persones que trien els títols que ocupen cadascuna de les paradetes dels carrers, però sobretot aquests professionals que tot l’any estan al capdavant de les llibreries, són grans lectors i, per Sant Jordi, també regalen llibres a les persones que estimen. Perquè són els millors recomanadors, hem demanat a sis dels nostres llibreters quines obres obsequiaran aquest Sant Jordi, unes recomanacions que serveixen per a qualsevol dia

6 min
llibres

PalmaPotser no hi ha millor persona per recomanar un llibre que un bon llibreter. És la feina que fan cada dia les persones responsables de les llibreries que per Sant Jordi posen paradeta al carrer. Durant tot l’any, llegeixen i recomanen lectures, en un ofici que inclou conèixer els gustos o interessos dels lectors que són més fidels a la llibreria que regenten. També ho és interpretar les inquietuds dels desconeguts. 

Però, alhora, cada llibreter, cada llibretera, cadascun dels que per Sant Jordi hauran seleccionat els títols i el lloc que ocuparan aquests títols en la seva paradeta del carrer, els que han programat a Mallorca fins a 200 signatures per part dels autors més propers, també celebren Sant Jordi en el seu àmbit personal. Els llibreters, amb tants o més motius que qualsevol, també regalen llibres a les persones que estimen. 

De les 30 llibreries del Gremi de Llibreters de Mallorca que posen paradeta per la gran festa de la literatura catalana, hem demanat a sis dels seus responsables que ens diguin quines tres obres han escollit per regalar enguany als seus familiars i amics. Com a grans recomanadors, la tria de cadascú ens pot servir de guia per regalar o llegir un bon llibre qualsevol dia de l’any. Segons va remarcar el president del Gremi de Llibreters de Mallorca, Àlex Volney, el dia de la presentació de les activitats per a aquesta edició de Sant Jordi, aquest “és el dia de les llibreries i els escriptors”, ja que és un dels dies més importants de l’any per al sector pel que fa les vendes. I mentrestant confirma que, ara que la pandèmia de la covid ha permès tornar a fer una celebració multitudinària, les activitats de la jornada no deixen d’incrementar-se a Palma, on arribaran a superar els anys prepandèmia. 

Amb els títols damunt les taules de les paradetes o de tornada als prestatges de les llibreries, ens demanam: quins són els títols que regalen alguns dels nostres llibreters?

Glòria Forteza-Rey

Embat Llibres

“Que consti en acta que regalar tres llibres no és suficient, perquè enguany hi ha molts autors que m’agraden”, exclama la llibretera d’Embat, Glòria Forteza-Rey. Per a ella es fa difícil triar, ja que “hi ha hagut una explosió d’autors mallorquins”, diu mencionant Laura Gost, Melcior Comes i Andreu Gomila. D’entre tots, en fa una tria variada. Des d’Embat, vol posar en relleu la guanyadora del XII Premi Pollença de Narrativa, Aina Riera Serra, autora de Ran de Bàratre. “Crec que als joves els agradaria, perquè és un conjunt de relats ple de fantasia”, diu. A banda dels nous autors, reconeix també els consagrats, com Sebastià Alzamora, autor de Ràbia. “És una aposta segura”, afirma. Per acabar, Forteza-Rey regala Exercicis d’una mà insomne, d’Antonina Canyelles. Igualment, si es tracta de poesia, la llibretera destaca Si entra boira, no tendré on anar, de l’autor santanyiner Antoni Vidal Ferrando.

Ran de Bàratre.
Ràbia.
Exercicis d'una mà insomne.

Miquela Serra

Llibreria Quart Creixent

Miquela Serra, que regenta Quart Creixent, proposa aquest Sant Jordi fer un homenatge a diferents personalitats. El primer, a l’escriptor i activista Rafel Crespí, amb el llibre Rafel Crespi:la tenacitat de viure, dedicat a la seva persona i a la seva feina, coescrit per persones que l’acompanyaren en diferents etapes (Damià Pons, Joan Melià, Maria Alberola i Bartomeu Crespí). De fet, aquest regal esdevé personal per Serra, ja que l’autor “va morir massa prest i era molt amic de Quart Creixent, el coneixíem bé”, explica. Per altra banda, escull Visita a la senyora Soler, que suposa per ella un crit a la llibertat, ja que va ser un text censurat durant la dictadura franquista. A més, l’autor, Manuel de Pedrolo, “s’ho mereix”, diu la llibretera. El seu darrer regal és Nosaltres, els valencians, de Joan Fuster, precisament en el centenari del seu naixement.

Nosaltres, els valencians.
Visita a la senyora Soler.
Rafel Crespí: la tenacitat de viure.

Miquel Ferrer i Edy Pons

Llibreria Rata Corner

Miquel Ferrer, copropietari amb Edy Pons de la llibreria Rata Corner, no vacil·la en enumerar el seu top 3 de Sant Jordi, amb Cauterio, de Lucía Lijtmaer, al capdavant. Aquesta primera novel·la de Lijtmaer explica “amb un ritme molt ràpid la història de dues protagonistes: una a la Barcelona del segle XXI i l’altra, al Nou Món”, diu Ferrer. La segona recomanació és L’ombra d’Amazon, “un assaig d’un periodista dels Estats Units que va recollir durant deu anys testimonis de persones influïdes per Amazon”. El llibreter diu que “en un moment com l’actual, en què vivim una crisi de subministraments, és interessant reflexionar sobre aquest model”. Per què ser feliç quan podries ser normal? és també un imprescindible. “El títol fa referència al que li va contestar la mare de l’autora quan ella li va dir que era homosexual”, detalla.

Cauterio.
A l’ombra d’Amazon.
Per què ser feliç quan podries ser normal?

Laia Alegret

Llibreria Drac Màgic

La llibretera de Drac Màgic, Laia Alegret, es passeja per gèneres diversos i recomana títols d’infantil, narrativa i assaig. Per als petits, aposta per La pirata de Guiomar: mil contes per explicar, de Helen i Thomas Docherty. Assegura que “està agradant moltíssim” aquesta història que “que aprofita els personatges dels pirates per parlar del poder dels llibres”. La senyora Potter no es exactamente Santa Claus, de Laura Fernández, és la novel·la que regalaria. Per ella, un dels llibres més importants dels darrers mesos. “Un festí literari, una novel·larra de 600 pàgines en la qual et capbusses”. Per acabar, tria Un món comú, de Marina Garcés, “perquè, en aquests moments, llegir una veu que pensa el món és imprescindible”.

Un món comú.
La pirata Guiomar.
La señora Potter no es exactamente Santa Claus.

Maria Barceló

Llibreria Lluna

La llibretera de Lluna, Maria Barceló, compraria dos llibres que li han tocat el cor i un d’infantil que li ha encantat. La seva primera recomanació és Trenqueu en cas d’emergència, de Carla Valls, pàgines que s’endinsen en la importància de prendre partit en situacions de violència masclista. Dins la bossa de regals també hi ficaria Frontissa, un poemari escrit a quatre mans en què dues dones que es duen quatre anys recorren els orígens, l’amor, la natura, el dolor, la mort i la transcendència. Finalment, de literatura infantil, la seva elecció és El cranc juganer, una obra que dona als infants algunes claus per viure les seves emocions. “És un conte preciós que parla d’un drac que juga amb les seves mordales i quan juga amb els amics els fa mal”, explica.

Trenqueu en cas d’emergència.
Frontissa.
El cranc juganer.

Fausto Puerto

Llibreria Món de Llibres

Per aquest Sant Jordi, el llibreter de Món de Llibres, Fausto Puerto, obsequiaria el darrer llibre d’Albert Sánchez, El monstre de Santa Helena, perquè troba que està molt ben escrit i que rememora l’estil amb què l’autor va començar a escriure fa uns anys. “És un Sánchez pareut al que va començar La pell freda”, destaca. En segon lloc, també s’enduria l’edició de Dune que ha publicat Raig Verd, l’obra narrativa que ha tengut tant d’èxit a les grans pantalles. “És una manera de reivindicar la novel·la perquè és un clàssic”, diu. Finalment, Puerto compraria també la traducció d’Ulisses que ha publicat l’editorial Proa. “Aprofitant que és el centenari d’aquesta obra, crec que és una bona idea regalar-la”, assenyala.

El monstre de Santa Helena.
Dune
Ulisses.
stats