Tribunals
Societat 27/06/2023

El nou fiscal superior de les Illes, Julio Cano, promet lluitar contra la corrupció i el crim organitzat

Un dels principals problemes de les Balears, com a territori insular, és la criminalitat organitzada i les xarxes de tràfic de persones, segons Cano

3 min
Julio Cano, aquest matí en la jura del càrrec.

PalmaJulio Cano ha pres el relleu a Bartomeu Barceló com a fiscal superior de la comunitat autònoma aquest dimarts a la seu del Tribunal Superior de les Illes Balears. Lluitar contra el crim organitzat, la desarticulació de xarxes de tràfic de drogues i combatre la corrupció institucionalitzada han estat algunes de les prioritats que ha enumerat en la seva arribada al càrrec, davant els mitjans.

Segons Cano, un dels principals problemes de les Balears, com a territori insular, és la criminalitat organitzada i les xarxes de tràfic de persones, especialment des d'Algèria, que propicien l'arribada de migrants en pasteres. Pel que fa als "reptes quotidians del dia a dia", Cano ha subratllat "la protecció de les persones vulnerables, de les víctimes de violència de gènere i dels nins i nines que pateixen maltractament". 

Durant el seu discurs, després de signar l'acta de presa de possessió, el nou fiscal superior ha explicat que continuarà impulsant l'especialització en àrees de la Fiscalia a l'Arxipèlag per continuar millorant el servei públic. Cano també ha fet una crida a reconèixer la tasca "callada" dels fiscals, allunyada de l'exposició pública i de la seva feina "essencial, però sovint desconeguda" per protegir víctimes i els més vulnerables.

En l'acte –presidit pel fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz– ha estat present també el ja exfiscal superior, la presidenta interina del Govern en funcions, Mae de la Concha; la delegada del govern espanyol a les Illes Balears, Aina Calvo; la presidenta en funcions del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el batle de Palma, Jaime Martínez, entre altres autoritats civils i militars, advocats i fiscals.

El fiscal general de l'Estat destaca el paper de les Illes

Per la seva banda, el fiscal general de l'Estat ha reconegut que la Fiscalia a les Balears ha passat moments "difícils", però que ha sabut "assemblar algunes peces que s'havien desassemblat" i ha traslladat el compromís de la Fiscalia General amb l'Arxipèlag. "Sou tan part de la Fiscalia General com tots, tot i que de vegades no se senti així"; ha assegurat.

García Ortiz també ha reivindicat l'organisme de les Balears com "un lloc d'aprenentatge per a altres fiscals que ara estan a altres destinacions". En aquest sentit, Cano ha apuntat que la plantilla de les Balears "és una de les millors del país, per la seva qualitat humana".

En referència al predecessor de Cano, el fiscal Bartomeu Barceló, García Ortiz n'ha alabat la tasca i ha destacat l'"evolució impressionant" durant el seu mandat. "No té res a veure. Era un Ministeri Públic totalment diferent, un Ministeri Públic més funcionarial, menys involucrat en la solució dels problemes del dia a dia, i ara és una institució proactiva que surt al carrer i que està a la defensa", ha conclòs.

Sobre les acusacions entre fiscals

D'altra banda, sobre la causa oberta que hi ha al TSJIB contra els investigadors del cas Cursach –entre els quals hi ha el jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán– i les acusacions entre fiscals –Subirán, Tomás Herranz i Carrau–, Cano ha assenyalat que "les persones que es defensen ho fan amb les armes que consideren oportunes". Així i tot, ha aclarit que això "no és un tema de la Fiscalia General de les Illes Balears", sinó de la Fiscalia General Anticorrupció i que les persones que hi ha acusades hi van arribar per una investigació que va dur la Fiscalia Anticorrupció.

Amb tot, a preguntes dels mitjans, ha negat que aquest sigui un moment convuls per a la fiscalia. En el cas del fiscal superior general de l'Estat, ha respost que "no hi ha res a comentar" quan li han preguntat sobre la imatge del fiscal del cas Cursach plorant al final del judici.

stats