Exèrcits
Societat 03/04/2024

Sumar demana a Defensa que aclareixi si va oferir Maó als vaixells de l'OTAN

El partit d'esquerres exigeix esclarir si s'hi han previst operacions d'assistència a l'Aliança Atlàntica

ARA Balears
2 min
Imatge d'amarraments al port de Maó.

PalmaSumar ha reclamat al Ministeri de Defensa que aclareixi si va oferir a l'OTAN el port de Maó (Menorca) per als vaixells de l'Aliança Atlàntica i que, en cas de ser així, indiqui si té previst informar-ne el Consell de Ministres o la Comissió de Defensa del Congrés. També se sol·licita si el departament dirigit per Margarita Robles té intenció de comunicar-ho i consultar al Govern balear, al Consell de Menorca, a l'Ajuntament de Maó i a l'Autoritat Portuària.

Els parlamentaris del partit d'esquerres recullen en les seves preguntes que davant les informacions que apuntaven a Maó com a base naval de l'OTAN, Defensa va emetre un comunicat en el qual descartava aquesta opció, més enllà que el port de la localitat pogués tenir un ús puntual d'escala per a la flota de l'Aliança.

No obstant això, Sumar puntualitza que en algunes de les informacions, com en el cas de la del diari El País, s'al·ludia al fet que l'abril de l'any passat l'executiu de Pedro Sánchez va oferir Maó a l'OTAN com a port d'"autorització diplomàtica permanent" per a l'atracament i fondeig dels vaixells de la seva flota, concretament els que participen en la missió Sea Guardian.

La formació política interroga Defensa sobre el moment en què es va decidir oferir el port de Maó com a base de suport logístic de l'Aliança i, en cas de ser així, quins n'eren els motius. A més, sol·licita al departament de Robles que especifiqui les implicacions que això podria tenir per al port. Finalment, Sumar demana esclarir si hi ha previstes operacions a Maó d'assistència logística a l'OTAN, quin tipus d'embarcacions serien i si es contemplaria l'emmagatzematge en les instal·lacions del port d'arsenal o armament militar.

Aquest dimarts, el diputat de Sumar i dirigent dels 'comuns', Gerardo Pisarello, ha reiterat el rebuig al fet que Maó s'utilitzi com a base logística de l'OTAN i ha exigit que cap operació militar a l'illa sigui autoritzada sense el vistiplau del Congrés. Per part seva, Podem ha sol·licitat la compareixença de la ministra Robles en el Congrés i forçarà, mitjançant una proposició no de llei, una votació a la Cambra per denegar la cessió de la infraestructura portuària a l'OTAN.

stats