Societat 10/11/2022

Els suïcidis entre la gent gran no van créixer amb la pandèmia, malgrat les previsions

L'Anuari de l'Envelliment de les Illes Balears 2022 inclou un article sobre les intoxicacions a la tercera edat i un altre sobre conductes suïcides

2 min
Les dones tendeixen a fer servir les intoxicacions com a mètode suïcida, mentre que els homes tendeixen a maneres més violentes.

Palma"Esperàvem que els suïcidis es disparassin entre la gent gran durant la pandèmia, i no va ser així", ha explicat el coordinador de la Unitat de Toxicologia de l'Hospital Universitari Son Espases, Jordi Puiguriguer, aquest dijous a la presentació de l'Anuari de l'Envelliment de les Illes Balears 2022. Puiguriguer és l'autor d'un dels articles de l'anuari, La influència de la pandèmia en les intoxicacions en la tercera edat, que ha fet juntament amb la comare i infermera experta en toxicologia Silvia Miralles.

Com que les intoxicacions –tema del qual versa la seva investigació– estan lligades als suïcidis, Puiguriguer ha fet una explicació dels plantejaments inicials. Atès que "la majoria de gent que va morir durant la pandèmia era gent gran" i que aquest segment de la població va ser el que més va patir "la pèrdua de l'entorn social –atès que moria el veí o el germà–", s'esperava que la salut mental de la població de més de 65 anys fos la més ressentida i que desembocàs en més morts. Però no va ser així.

"Han aguantat de manera fantàstica", conclou l'expert en toxicologia. En aquest sentit, l'expert argumenta que "l'experiència vital de la gent gran pot explicar aquesta adaptació i menor impacte emocional que en altres grups d'edats", perquè són persones que han viscut moments complicats al llarg de la vida. Així, les "idees suïcides" no van destacar en aquest grup de població durant la pandèmia i postpandèmia, sinó que el grup més afectat va ser la gent jove.

De la mateixa manera, el metge ha assenyalat que les dades d'intoxicacions es van mantenir estables, tant en gent gran com jove, durant aquest temps. "Malgrat el confinament, no hi va haver disminucions", ha afegit. Aquí ha distingit dos tipus d'intoxicacions segons el moment en què es trobin de la tercera edat. Durant els primers 10 anys, és a dir, entre els 65 i els 75, destaquen les recreatives –amb alcohol, per exemple. En canvi, a partir dels 70 apareixen les de fàrmacs, relacionades amb idees suïcides i, sobretot, entre dones. En canvi, les morts d'aquest tipus entre homes acostumen a ser "més violentes".

stats