Societat 23/06/2023

Subirán es nega a contestar les preguntes del fiscal i descarrega el cas ORA en Carrau

L'exfiscal ha expressat aquest divendres el seu "cansament" sobre les preguntes de les acusacions particulars durant el judici per les suposades irregularitats en la investigació del cas Cursach

ARA Balears
3 min
Miguel Ángel Subirán assegut al banc dels acusats al costat de Manuel Penalva.

PalmaL'exfiscal Miguel Ángel Subirán ha expressat aquest divendres el seu "cansament" sobre les preguntes de les acusacions particulars durant el judici per les presumptes irregularitats en la investigació del cas Cursach. "Sembla que s'han posat un vel negre i no volen veure-ho", ha assenyalat Subirán durant l'interrogatori. El judici continuarà dilluns amb l'exfiscal responent únicament a la seva defensa, segons ha avançat el seu advocat, Javier Barinaga, que comparteix amb l'exjutge Manuel Penalva, qui també ha prestat declaració aquest matí.

L'exfiscal s'ha referit a les preguntes que li han formulat sobre el testimoni protegit 19, la declaració del qual desembocar en la investigació del cas ORA. Després que Subirán hagi optat, tras un enfrontament verbal, a no respondre a les preguntes del fiscal Tomás Herranz, l'interrogatori de l'advocat del funcionari Miguel Ángel Femenia a Subirán ha ocupat tota la jornada d'aquest divendres.

Durant l'interrogatori, Subirán ha insistit que l'exjutge Manuel Penalva havia insistit anteriorment: que el testimoni va comparèixer "lliurement i voluntàriament", advertint d'un suposat "tripijoc" en un concurs d'adjudicació de l'ORA a Palma. "S'han de fer els deures i estudiar-se la causa abans de fer les acusacions", ha advertit Subirán als lletrats. Segons l'acusat, abans ja hi havia hagut declaracions que després van corroborar el que s'havia manifestat pel testimoni protegit. De la mateixa manera que va fer Penalva dijous, Subirán ha negat que la motivació de l'ingrés a la presó del funcionari fos una "mesura de presó" perquè declarassin en contra d'Álvaro Giijón i José María Rodríguez.

A preguntes del mateix lletrat, Subirán ha assegurat que la causa de l'ORA va dur el fiscal Juan Carrau, a qui ajudava i no al revés. "Jo no soc el fiscal de la ORA", ha afirmat. Així, en diversos moments ha convidat a "preguntar a Carrau" sobre les qüestions per les quals l'interrogaven. L'exfiscal ha explicat que ell mateix va instar Carrau a despatxar la causa, davant la qual cosa el va treure fora del seu despatx. "Mai no he tingut una acusació aturada més de dos mesos. Em molestava i demanava que pujàs a Carrau. Em vaig enfadar perquè no es despatxava", ha afegit. Segons Subirán, Carrau no estava acusat "perquè no estava en el maleït xat", en referència als missatges del grup de WhatsApp anomenat 'Sancus'.

Detencions policials

Subirán també ha relatat un altre episodi que va tenir un diumenge quan va intentar entrar a la Fiscalia per recollir les seves coses i havien canviat el pany, i li van prohibir que obrís calaixos i armaris. De la mateixa manera que Penalva, l'exfiscal acusat ha reiterat que les detencions relacionades amb el cas ORA eren policials. D'altra banda, en relació amb el concurs, ha reiterat que va ser una "pilotada". Per a Subirán, "és un insult a les butxaques dels palmesans dir que allò va ser un concurs en igualtat d'oportunitats".

En l'interrogatori, l'advocat del funcionari Miguel Ángel Femenía, que va estar a la presó provisional, ha defensat que "els indicis tan potents no eren tals". L'exfiscal, igualment, ha negat que les declaracions dels detinguts fossin tergiversades. Ha negat igualment que estigués previst i premeditat que les detencions haguessin de perllongar-se durant 72 hores i ha argumentat que no sabia si tenien o no arrelament.

"Que demanin als nostres policies que estan aquí darrere si tenien arrelament quan se'ls va detenir en dependències policials i d'uniforme", ha afegit en referència als agents del Grup de Blanqueig, també acusats i que està previst que declarin en els propers dies. Tot i que ha optat per no respondre quan es feia referència al xat, l'exfiscal ha negat algunes de les afirmacions a les quals feien referència les converses del WhatsApp.

Jubilat i amb estrès posttraumàtic

Així mateix, Subirán ha negat que hi hagués cap estratègia en les declaracions per "vendre" a terceres persones ni que es pressionés o coaccionés testimonis o detinguts. Amb relació a l'ingrés a la presó del funcionari Femenía, Subirán ha insistit que va estar a la presó el temps "mínim imprescindible" i que la decisió estava fonamentada perquè elaborava els plecs tècnics, formava part de la mesa de contractació i de la comissió tècnica. "Es va nomenar director del contracte perquè ningú pogués ficar mà", ha conclòs.

Miguel Ángel Subirán ha assegurat en un altre moment de l'interrogatori que el xat es va conèixer just després que li robassin el mòbil en una benzinera de Palma. "Estic jubilat, no per edat, sinó per tot el procediment. Em van posar de genolls a la plaça del Tub. He denunciat tres robatoris al meu domicili. Em van fotre el cotxe. Tenc estrès posttraumàtic per tota la vida. El turment l'hem passat nosaltres", ha afirmat.

stats