Societat 23/06/2023

Penalva justifica la presó provisional de Roig i Femenía perquè els indicis de l'ORA eren "aclaparadors"

El Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) ha reprès aquest divendres el judici contra investigadors del cas Cursach

ARA Balears
3 min
El jutge Manuel Penalva i el fiscal Miquel Ángel Subirán

PalmaL'exjutge Manuel Penalva ha justificat aquest divendres que en el cas ORA es decretarà presó provisional per a l'empresari Antoni Roig i el funcionari Miguel Ángel Femenía pel fet que "els indicis de culpabilitat eren aclaparadors" en l'adjudicació del concurs. El Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) ha reprès aquest divendres el judici contra investigadors del cas Cursach continuant amb l'interrogatori al jutge Manuel Penalva, que en aquest cas ha de respondre preguntes de les acusacions i la seva defensa.

L'exjutge ha insistit, com ja va fer aquest dijous en la seva primera declaració, que les detencions, així mateix, d'una dotzena de funcionaris tenien lloc en l'àmbit policial i que eren "necessàries" perquè els arrestats no es comunicaren entre si.

"La mesa de contractació ocultava actes, el CIF de Roig que no es podia presentar al concurs perquè tenia deutes amb l'Ajuntament, i les actes de la Junta de Govern. Una testimoni va dir que mai no havia vist res tan irregular en 20 anys de carrera", ha afirmat. Penalva ha insistit a justificar la presó per a Roig i Femenía en el fet que hi havia un risc d'ocultació, manipulació o destrucció de proves, a més dels indicis de culpabilitat. L'exjutge ha tornat a negar que es pressionàs testimonis i que s'oferís a detinguts passar d'imputat a testimoni en funció del declarat. "La presó estava més que justificada i es podria haver prolongat si haguéssim investigat més. Gijón, Roig i Femenía formaven un triangle sospitós", ha afegit.

A preguntes de l'advocat Roig, Penalva ha afirmat que d'indicis per a les detencions "n'hi havia milers". Al llarg de l'interrogatori, el jutge ha tornat a rebutjar respondre a preguntes relacionades amb els xats de WhatsApp en els quals suposadament s'intentava involucrar Roig i Femenía en un altre concurs per prolongar la presó. Penalva, a més, ha reiterat que el fet que es destruís la informació avalava que la decisió de la presó "estava ben presa".

En aquest sentit, Penalva s'ha referit a la seva compareixença per la presó en la qual, segons el lletrat, "els va demanar que sortissin del despatx i es pensessin el que havien de dir o si volien col·laborar d'alguna manera". L'exjutge, ha admès, fent referència a l'amistat que els unia, que això va succeir, però no d'aquesta manera. "En veure que aniria a presó, em va dir xiuxiuejant: "Manolo, m'enviaràs a presó?", li vaig fer un gest i li vaig dir: "Home, amb el que hi ha, no em queda més remei".

La implicació de Gijón

A preguntes de la família d'Álvaro Gijón, Penalva ha assegurat que no tenia constància que el testimoni protegit 19, la declaració del qual va desembocar en l'obertura del cas ORA, hagués estat expulsat del PP. Segons l'exjutge, es va protegir el testimoni perquè "sentia temor de José María Rodríguez". Segons Penalva, la qüestió quadrava perquè Rodríguez "és una persona perillosa amb contactes poc recomanables". En aquest punt, Manuel Penalva ha insistit en que la causa ha estat una pràctica habitual intentar "comprar testimonis" per desacreditar la seva investigació.

D'altra banda, s'ha referit a les detencions del pare i el germà de l'expolític del PP Álvaro Gijón i ha defensat que "haurien d'haver entrar a presó perquè varen destruir proves". Penalva, ha aclarit perquè es va tardar un any en citar Gijón mentre, en paraules de l'advocat, "es publicava que anava de putes". Penalva ha respost: "que no hi hagués anat".

Per altra banda, Penalva ha admès que no s'ha sentit "coaccionat", encara que ha insistit que s'ha "malutilitzat" el procediment. Davant les preguntes de l'advocat de Bartomeu Cursach, Bartomeu Sbert i jaime Lladó, Penalva ha contestat per sistema "ja ho he declarat". Tot i això, ha assegurat que no sabia res en relació amb la possibilitat que l'agent de policia Miguel Ángel Blanco digués a Cursach quan estava detingut que "es menjaria cinc mesos de presó si no lliurava a Rodríguez".

També ha assegurat que no recorda si en el moment de la seva declaració tenia ja coneixement de l'informe dels policies coneguts com 'los Juanes'. En aquest moment, l'advocat de Penalva, Javier Barinaga, ha tengut diversos enfrontaments verbals amb lletrats de l'acusació, als qui ha acusat de sobrepassar els límits fixats.

Després, l'exjutge ha assegurat que no tenia "ni idea" de per què hi havia un reporter gràfic en el moment de la declaració de l'enginyer Pedro Torres, que havia de ser secreta. "L'únic que sé és que tota resolució que es dictava, un periodista presumia de no tardar deu minuts a tenir-la"; ha assenyalat. "Rotundament, no", ha contestat amb relació a la possibilitat que ell avisés a la premsa.

stats