Societat 27/06/2023

El subinspector Miguel Ángel Blanco lamenta que el cas ORA es vegi com una "investigació parapolicial"

Nova jornada del judici contra els investigadors del cas Cursach

ARA Balears
4 min
Miguel Ángel Subirán i el jutge Manuel Penalva, durant un judici. Darrere, els policies del grup de Blanqueig.

PalmaEl subinspector del grup de Blanqueig de Capitals del Cos Nacional de Policia, Miguel Ángel Blanco, ha justificat l'inici de la causa ORA, emmarcada, segons ha incidit, en el cas Cursach, i ha lamentat que es veiés com "una investigació parapolicial". Aquest dimarts ha arrencat una nova sessió del judici contra el jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán.

Abans de començar la seva declaració, Blanco ha demanat poder expressar-se amb llibertat i sense presses. "Aniré al gra, però aquí hi ha molt de gra", ha dit. Posteriorment, ha explicat, a preguntes del seu advocat, Pedro Horrach, la seva experiència professional, contant que va entrar el 1995 en la Policia i, després del període de pràctiques, va estar fins al 2004 a l'Oficina de Denúncies. A partir d'aquí se'n va anar a la brigada de Policia Judicial i quan va arribar al grup de Blanqueig, el cas Cursach s'havia iniciat feia aproximadament un any. En aquest moment, la seva comesa inicial, segons ha relatat, va ser posar-se "al dia" en la causa Cursach i fer costat als companys en els operatius que es van dur a terme fins a juliol de 2016, quan va entrar la causa ORA.

Sobre aquest cas, ha lamentat que "s'hagi dit que no hi havia ni causa per delicte ni indicis, com si hagués estat una investigació parapolicial, al marge de tot control". A més, ha afegit, totes les actuacions del cas ORA "s'emmarquen en el cas Cursach".

En aquesta línia, ha assenyalat que la investigació es va iniciar arran de les declaracions en seu judicial i policial d'un testimoni protegit, que va afirmar que Antoni Roig havia pagat més d'un milió d'euros a Álvaro Gijón i José María Rodríguez per assegurar-se el concurs de l'ORA.

Arran d'aquestes declaracions, ha continuat el subinspector, es va demanar l'expedient a l'Ajuntament de Palma i es va prendre una primera declaració a un dels licitadors que va perdre tot i complir amb més requisits, al seu judici. Així mateix, a l'hora d'analitzar l'expedient del concurs de l'ORA, Blanco ha assegurat que va constatar una sèrie d'indicis com "l'ocultació deliberada d'una dada molt concreta per un fet molt concret".

"Indicis delictius en la primera fase de la investigació"

Sobre els plecs de la licitació del concurs de l'ORA, Blanco ha sentenciat que els llavors investigats "es van botar els passos, els van invertir", ensenyant al Tribunal diversos documents que ha considerat "indiciaris". Per tant, "indicis delictius en la primera fase de la investigació policial i judicial", ha insistit Blanco. A més, també s'ha referit al testimoniatge d'una lletrada dels serveis jurídics que va assenyalar que es va emportar la proposta d'acord, que finalment va ser aprovada, sense l'informe jurídic.

Durant la seva declaració, el subinspector ha recriminat a un advocat de l'acusació particular que "falsejàs la veritat" en referència a un informe presentat en altres sessions, ja que va dir que l'increment de tota una sèrie de partides era de tres milions, quan en realitat aquest augment era sobre una partida única, segons ha afirmat l'acusat.

Per continuar justificant els seus arguments, Blanco ha al·ludit a altres declaracions de testimonis, entre elles la d'una dona que assegurava que "Femenía era una persona molt insistent, que se sentia pressionada sobre el concurs de l'ORA". A més, sobre la declaració en seu judicial d'Álvaro Gijón, ha recordat que se li va demanar si tenia alguna vinculació amb el Departament de Mobilitat, i ho ha negat.

D'altra banda, Blanco ha enumerat "indicis bastant poderosos" per investigar Álvaro Gijón en la causa ORA II. Durant pràcticament tres hores, l'acusat ha desgranat el cas, una continuació del primer, "tendent a la troballa del presumpte suborn, bé amb doblers o bé amb béns immobles".

Blanco defensa la investigació contra Gijón i Rodríguez

En la seva intervenció, Blanco s'ha adreçat al ministeri fiscal per expressar la seva incredulitat. "No em puc creure que no hagueu llegit l'escrit de defensa, perquè mantenen que no es va fer res respecte de José María Rodríguez, però ja vaig dir que sí i ho vaig justificar", ha manifestat al fiscal Tomás Herranz, després que li retraguessin que només actués contra Gijón.

Davant això, Blanco ha concretat que en el seu escrit de defensa es van adjuntar les sol·licituds respecte d'Álvaro Gijón i José María Rodríguez als registres mercantils, de la propietat i a l'òrgan central de prevenció de blanqueig de capitals. "La resposta sobre Rodríguez no permetia entrar a fons en ell, això i que teníem mancances de personal", ha justificat.

D'altra banda, ha contemplat que "la família Gijón tenia l'entorn perfecte per això, una sèrie de societats vinculades a operacions immobiliàries i diversos comptes corrents". També ha recordat que aquesta investigació es va creuar amb el cas IME, que va acabar en condemna per frau en l'execució.

Dins la seva justificació, el subinspector ha fet referència a les declaracions d'alguns testimonis, que el van dur a veure "indicis" sobre una vinculació "presumptament delictiva" entre Álvaro Gijón i Antoni Roig. També ha recordat unes fotografies publicades en una xarxa social en la qual apareixien els dos i que després van eliminar, o expressions cap a Roig referint-se a ell com "Toni Comisiones".

"Aquesta sèrie d'indicis, no simples conjectures ni invencions de ningú, ho acreixien", ha sentenciat Blanco, qui ha interpretat com un "indici bastant poderós" el fet que Gijón negués "reiteradament" que tengués algun tipus de relació amb Roig. Com a mostra de la seva investigació a Gijón, el processat ha exposat les actes de la Junta de Govern municipal, en les quals participava directament en les decisions del concurs.

A continuació, s'ha referit a l'habitatge que, segons ha explicat, Gijón va rebre a tall de suborn. En concret, es tractava d'un pis que pertanyia a una societat [Binidelta] que era de Teófil i Juan Antonio Gijón, familiars d'Álvaro, i que el grup de Blanqueig va sospitar que realment era un pagament de Roig per l'adjudicació del concurs de la ORA. "Teófilo li va transmetre el 98% de les participacions de l'entitat a Álvaro, que les havia comprat per 9.800 euros. Fan aquesta operació i l'oculta deliberadament, i ocult va quedar", ha emfatitzat Blanco, qui ha sentenciat que "caigui sobre la seva consciència [la d'Àlvaro] la detenció del seu germà i els seus pares, no la nostra".

El nom del fiscal Juan Carrau ha tornat a aparèixer en aquesta sessió del judici, quan l'advocat de Gijón ha demanat a Blanco sobre qui va validar les detencions dels familiars del seu representat. Segons l'acusat, la decisió va ser "meditada i, sobretot, legal". Així mateix, el subinspector ha apuntat a la manipulació de certes proves, entre elles contrasenyes que van ser canviades el dia del registre o presumptes modificacions en correus electrònics: "Es van esborrar 75 GB d'informació".

stats