Societat 29/12/2019

Son Llàtzer fa la primera intervenció de pròtesi d'espatla navegada per GPS

És el primer pic que s'utilitza aquest tipus de tecnologia a les Illes

Ara Balears
2 min
Moment en què es feia la intervenció.

PalmaEl Servei de Traumatologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer ha fet, per primera vegada a les Balears, una intervenció de pròtesi d'espatla navegada per GPS. Aquesta tècnica permet ancorar els components de la pròtesi de manera més precisa, allà on se sap que l'os és de més qualitat, i permet que la grandària de l'implant s'adapti millor a l'os en què s'ancora.

La metodologia també disminueix significativament l'emmagatzematge i la distribució dels implants, atès que se sap per endavant la grandària i la disposició de l'implant que s'ha de col·locar.

Aquesta intervenció està especialment indicada quan hi ha una deformitat important de l'articulació de l'espatla, en concret a l'escàpula, ja que permet retornar la funció a aquesta articulació amb més precisió.

El fet de poder visualitzar la col·locació de la pròtesi de manera virtual en l'ordinador, abans de la cirurgia i en tres dimensions, és d'una gran ajuda per triar la grandària més apropiada de l'implant, la seva orientació i el tipus d'ancoratge que necessita l'os.

"Hem tingut l'oportunitat de col·locar una pròtesi total d'espatla amb la tecnologia GPS i hem comprovat la fiabilitat i la precisió del navegador. Esperam que aquests avanços tecnològics s'estenguin a la nostra Comunitat i repercuteixin en uns resultats clínics més bons", afirma el doctor Rapariz, traumatòleg i coordinador mèdic de l'àrea quirúrgica.

A més, aquesta cirurgia virtual millora els resultats de l'implant, ja que permet tenir preparada la pròtesi que s'ha de posar de manera molt exacta. La planificació en 3D facilita la cirurgia i permet exactitud en els controls radiològics postoperatoris.

La cirurgia protètica navegada amb sistemes GPS s'ha desenvolupat anteriorment per a la cirurgia del genoll i, en el cas de l'espatla, de moment s'aplica especialment a la pròtesi inversa, un tipus de pròtesi en la qual l'articulació que permet moure el braç està dissenyada en la posició contrària a l'habitual, i s'implanta en casos en què s'han destruït músculs i tendons.

"Probablement, en un futur proper aquesta tecnologia permetrà no solament col·locar amb major precisió els components de la pròtesi, sinó poder predir virtualment la mobilitat final de l'extremitat segons els components que utilitzem", destaca Rapariz.

stats