Societat 11/08/2020

"A Son Roca la desigualtat social es viu des que es neix"

La directora tècnica de Naüm, Eva Planellas, ha aprofitat la visita de la família reial per visibilitzar la seva tasca i la situació de la barriada

Elena Navarro
2 min
Felip VI, la princesa Letícia i les seves filles a les instal·lacions de Naüm, a Son Roca.

Palma"Mai em podia imaginar que jo estigués parlant aquí ara amb vint periodistes", deia aquest matí Eva Planellas, directora tècnica del Projecte Socioeducatiu Naüm. Els reis i les seves filles han visitat els nins i joves usuaris de l'entitat de Son Roca com un dels actes de la seva agenda pública a Mallorca. L'esdeveniment ha aglutinat desenes de periodistes i càmeres de les Illes i l'Estat en una barriada normalment invisibilitzada i estigmatitzada. Planellas ha aprofitat el ressò mediàtic per subratllar que en aquest barri palmesà atenen famílies que "no tenen la capacitat per alimentar-se", una situació que encara s'ha fet més greu amb la pandèmia del covid-19: "Gairebé ningú té accés a ERTO perquè gairebé ningú tenia feina formal", ha assegurat.

Hi ha qui en tenia, de feina, però que ara ja no té perspectiva de recuperar-la. Com el fill d'Antonio, veí del barri, que una hora abans d'arribar Felip VI i la seva família mira el desplegament mediàtic recolzat a la porta de casa seva. "La situació està malament, com a tot arreu. El meu fill era socorrista en un hotel que no obrirà i, per exemple, la veïna d'aquí al costat treballava netejant un hotel que encara està tancat", diu. Porta vivint a Son Roca 40 anys, després d'haver migrat des de Granada. Creu que aquest no és un barri que s'escull, "és un barri que es tria com a darrera opció, perquè és el més barat".

Precisament, una de les tasques de Naüm és la socioeducativa, per als més petits i per als joves. Ofereixen programes de formació i d'orientació laboral, però "desgraciadament no tenim ara molta oportunitat de reinserir al món laboral", ha recalcat la directora tècnica del Projecte. Amb la pandèmia, han hagut de limitar el nombre d'activitats i serveis que oferien per manca d'espai. Si l'estiu passat acompanyaven uns 200 menors, ara n'atenen 120, distribuïts en tres edificis diferents.

La família reial durant la visita a Son Roca.

Aprofitant que han acudit a la visita responsables polítics, Planellas ha reclamat que hi hagi línies de treball sòlides per eliminar les desigualtats socials. "La desigualtat social a Son Roca es viu d'ençà que es neix, des del bressol. Aquí al costat hi ha Son Vida, i és diferent haver nascut allà que a Son Roca, quant a les possibilitats. Les persones pateixen la desigualtat pel fet d'haver nascut en un determinat barri", ha afegit.

Han acompanyat la visita dels reis la ministra d'Educació, Isabel Celáa; la presidenta de les Illes, Francina Armengol; el president del Parlament balear, Vicens Tomàs; la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; la delegada del Govern a les Illes, Aina Calvo, i la Consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, entre d'altres.

Des dels balcons dels edificis més propers a Naüm, alguns veïns observaven l'esdeveniment del dia, que ha acabat amb una foto de la família reial amb els nins i joves que atén Naüm. No hi ha hagut declaracions ni del cap d'Estat ni dels representants, que sí que han posat davant la premsa i s'han deixat veure parlant amb els nins i treballadors de l'entitat al pati. A fora, prop d'un centenar de persones s'han concentrat darrere les barreres per rebre Felip VI amb banderes d'Espanya i crits a favor de la monarquia.

stats