Societat 07/05/2021

Son Llàtzer renova el seu pla d’acció davant casos d’agressió sexual

La comissió de violència masclista de l'hospital ha engegat una nova guia en vista que el protocol autonòmic ha quedat aturat

2 min
L'hospital de Son Llàtzer.

PalmaL’hospital Son Llàtzer preveu tenir enllestida una nova guia interna d’actuació davant casos d’agressions sexuals aquest estiu, segons la comare Marta Galindo i la ginecòloga Carmen Reyero.Les dues formen part de la comissió de violència de gènere de l’hospital i varen detectar la necessitat de renovar el pla actual, que és del 2007. Però, casualment, quan varen decidir actualitzar-lo, la coordinadora de Salut i Gènere de les Balears també va engegar un nou protocol autònomic en matèria de violacions i varen decidir esperar. “Però ha quedat en stand-by per manca de coordinació amb la judicatura i, per això, hem decidit fer el nostre propi”, explica Galindo. 

Evitar la revictimització

“Algunes coses que calia solucionar era fer-lo més centrat en la dona, afegir-hi un poc més de perspectiva de gènere en relació amb el tracte cap a la pacient”, detalla la comare. Una de les principals línies del pla nou és que protegeix “la confidencialitat i la intimitat” de la dona i “evita la revictimització”. Per aconseguir-ho, aquesta guia es basa en qüestions com ara “no fer esperar massa temps la víctima, fer-la sentir acompanyada, prioritzar el tractament psicoemocional i evitar que repeteixi diverses vegades el mateix relat”, avança la metgessa de l’hospital Son Llàtzer.

Ara bé, no quedarà resolta la part que fa referència a la intervenció del forense, atès que això només es pot regular a escala autonòmica. Galindo coincideix amb Reyero i la resta de sanitàries que han denunciat aquesta deficiència. “En general, demanen si la dona vol denunciar i si diu que no o si dubta, no acudeix el forense, amb la qual cosa la víctima queda desprotegida si més tard decideix fer-ho, perquè no tindrà proves”, lamenta.

stats