Societat 22/01/2019

Son Espases podrà fer trasplantaments de fetge

L'hospital ja disposa de la infraestructura adequada per a uns pacients que encara han de viatjar a Catalunya

S. V.
2 min
Les Balears es consoliden com a una de les comunitats amb més trasplantaments de l'Estat espanyol

PalmaSalut ha iniciat aquest dimarts el procés per poder fer trasplantaments hepàtics a l’Hospital Universitari Son Espases.

El coordinador de Trasplantaments, Julio Velasco, ha confirmat que Son Espases ja disposa de la infraestructura adequada i que el nombre de donacions de fetge a les Illes Balears (una mitjana de 30 per any) "ens podria fer autosuficients".

El cap del Servei de Cirurgia Digestiva i Hepatobiliar, Xavier González, ha destacat la importància que tindrà per a Son Espases incorporar a la seva cartera de serveis aquest tipus de trasplantament, ja que afecta a gairebé tots els serveis assistencials.

Actualment hi ha programes de trasplantament hepàtic en totes les comunitats autònomes, excepte a Castella la Manxa i La Rioja. El trasllat dels pacients de les Illes Balears es fa principalment a Catalunya però "és més complicat a causa del factor de la insularitat i del temps que hi han de romandre", explica Salut en una nota.

D’altra banda, també destaca que els estudis indiquen que l’existència de programes de trasplantament hepàtic ofereix una probabilitat més gran d’accedir-hi als pacients que en necessitin un. A més, amb un programa de trasplantament hepàtic propi milloren el diagnòstic i el seguiment dels pacients, es redueix la llista d’espera i disminueix la taxa de mortalitat.

De moment no hi ha una data efectiva, només es reconeix que "és una iniciativa complexa i amb un cost alt" que haurà de liderar l'IB-Salut. El director, Juli Fuster, ha acceptat el repte i ha recordat que "tot i que el tractament de l’hepatitis C ha fet disminuir els casos de trasplantaments per aquesta malaltia, és cert que la indicació augmenta perquè cada vegada es tracten més casos de malalties -especialment el càncer- que abans no es tractaven".

La consellera de Salut, Patricia Gómez ha destacat la necessitat de posar en marxa el projecte de trasplantaments hepàtics tenint en compte especialment els avantatges que suposarà per als pacients de les Illes Balears, i ha afegit que actualment es donen les condicions que avalen la necessitat d’aquest projecte. D'altra banda, també ha assegurat que la presidenta del Govern, Francina Armengol, està assabentada del projecte i que hi dona suport.

Reunió on s'hga decidit fer la passa pels transplantaments
stats