Societat 29/07/2021

Son Espases obrirà una altra UCI per l'augment de pacients crítics amb covid-19

A més, tan sols queden quatre llits disponibles a les plantes destinades a aquests pacients

ARA Balears
2 min
Un sanitari atén un pacient a l'UCI de Son Espases

PalmaLa Unitat de Cures Intensives de l'hospital de Son Espases està a punt d'omplir-se i el Servei de Salut ja treballa per ampliar-ne la capacitat i evitar el col·lapse del servei. L'augment de pacients crítics amb covid-19 que en les darreres setmanes han ingressat a l'hospital ha fet que se superassin les xifres esperades i els llits de què disposa per a aquests pacients ja estan quasi tots ocupats.

Tot i que, segons ha informat la Conselleria de Salut de les Illes Balears, actualment només un 20% dels llits disponibles a les UCI dels hospitals de les Balears estan ocupats per pacients amb coronavirus, la situació a Son Espases és completament diferent. El nombre de casos greus a causa del covid s'ha duplicat en dues setmanes a l'Arxipèlag i la pressió hospitalària a Son Espases ha obligat el centre a ampliar la zona de cures intensives.

La situació dels ingressats a planta és similar a la de l'UCI. Actualment l'hospital disposa de quatre plantes destinades a acollir aquests pacients i les quatre estan plenes. Ara com ara just hi ha quatre llits disponibles per a pacients nous i la pressió hospitalària està a punt de saturar aquest servei. Igual que ha passat amb els pacients de l'UCI, l'increment d'ingressos nous registrat en les darreres setmanes -s'ha tornat a xifres similars a les del mes de desembre de l'any passat- ha fet que s'hagin omplert quasi del tot els llits disponibles per a pacients amb el contagi actiu.

Aquesta situació es dona dues setmanes abans que arribi el pic d'ingressats per covid-19 als hospitals de les Illes Balears. La Conselleria de Salut preveu que a mitjan agost s'assoleixi la xifra màxima de pacients ingressats, tant a planta com a l'UCI. Segons els càlculs del nou model predictiu habilitat pel Ministeri de Sanitat, no serà fins a final del mes que ve quan el nombre de pacients hospitalitzats a causa del covid-19 comenci a baixar.

Pel que fa a la situació dels centres hospitalaris de l'Arxipèlag, la Conselleria de Salut de les Illes Balears ha informat aquest dijous que actualment hi ha 57 pacients a les UCI (4 més que ahir) i 288 pacients (10 menys que aquest dimecres) estan ingressats a planta. A més, Atenció Primària atén un total de 12.336 illencs que tenen el contagi actiu o han estat en contacte amb un positiu.

Xifra rècord de casos actius

La situació epidemiològica a les Illes continua igual que les darreres setmanes. Les Balears registren aquest dijous el nombre més alt de casos actius des del començament de la pandèmia, amb 10.616 persones infectades. Aquest dijous la Conselleria de Salut ha notificat 854 casos nous i la xifra global de positius detectats des de l'inici s'eleva a 80.748.

stats