Societat 21/06/2016

El primer solstici d'estiu amb lluna plena en 49 anys? En 70? O ni una cosa ni l'altra?

Segons com es miri la coincidència d'aquesta passada nit admet diferents interpretacions

Miquel Bernis
2 min

BarcelonaAhir era molt fàcil trobar-se amb algun titular que destaqués la coincidència per primer cop en molts anys d'una lluna plena amb el solstici d'estiu, alguns deien que això no passava des de feia 49 anys, altres parlaven d'una coincidència única en 70 anys (concretament 68). Hi ha hagut coincidència? I si és així, exactament quan feia que no passava? La resposta no és única.

Si ens ho mirem estrictament per calendari a casa nostra no hi va haver cap coincidència, ja que la lluna plena es va produir exactament a la una i dos minuts del migdia del dia 20, mentre que el solstici d'estiu va ser quan passaven quatre minuts de dos quarts d'una de la nit, ja del dia 21. Una coincidència que sí que s'ha donat per exemple al Regne Unit (on hi ha una hora menys que aquí) i al continent americà, on tots dos fenòmens s'han produït el dia 20. Entre un fenomen i l'altre van passar onze hores i mitja.

Si ens oblidem del calendari llavors podríem dir que la nit del 19 al 20 i la del 20 al 21 van ser pràcticament de la mateixa manera nits de lluna plena, ja que el nostre satèl·lit es va veure totalment complet molt a prop del migdia del dia 20. Vist així, sí que podem parlar de coincidència: solstici d'estiu durant la nit, i amb la presència d'una lluna (gairebé) plena.

Resolta la primera pregunta, queda per saber quan va passar això per últim cop. Per a alguns el precedent més immediat és de fa 68 anys, el 1948: llavors els dos fenòmens van ser molt pròxims en el temps, en poc més d'una hora i 40 minuts de diferència es van produir els solstici d'estiu i la lluna plena, però això va passar al migdia hora nostra, per tant, el solstici no va passar de nit. En tot cas la coincidència va ser forta i els dos fenòmens van passar el mateix dia.

Hi ha un precedent més recent: el 1967 també els dos fenòmens a casa nostra es van produir el mateix dia, i en aquest cas de nit. La lluna va ser totalment plena el 22 de juny quan faltava molt poc per a les 6 del matí, i poc més de dues hores abans havia entrat oficialment l'estiu.

Però, de fet, unes coincidències molt similars a la d'aquesta nit es van produir també el 1986 i el 1997: en tots dos anys va haver-hi també al voltant de dotze hores de diferència entre els dos fenòmens, però també en tots dos anys els dos fenòmens no van caure exactament en el mateix dia del calendari. L'única diferència és que tant el 1986 com el 1997 el solstici es va produir de dia, i la lluna totalment plena de nit, just al revés del que ha passat enguany.

Per tant, si algú us diu que fa 19 anys va passar gairebé el mateix que ara, tindreu problemes per rebatre-li, tot i que també és molt correcte dir que l'última gran coincidència entre lluna plena i solstici d'estiu es va produir el 1967, una coincidència, llavors, més clara que la d'enguany.

stats