Energia
Societat 28/09/2023

Els socialistes alerten sobre la continuïtat del projecte de la central d'Alcanada

El Consell anuncia l'inici de les obres a la central d'Alcúdia per a la setmana que ve

2 min
Central termica Alcanada, Alcudia

PalmaEl passat mes de juny estava previst l'inici de les obres de neteja i desbrossament del solar on està ubicada la central elèctrica d'Alcanada. "Les obres ja estaven adjudicades a Tragsa i preveien la neteja i desbrossament del solar, a més del reforç del tancament perimetral. Les previsions eren que s'iniciassin el mes de juny i encara no han començat", ha explicat Catalina Cladera aquest dijous dematí a l'exterior de la central. Per als socialistes, el retard d'aquesta obra suposa "un mal senyal", ja que la passa següent és molt més complexa: adjudicar una descontaminació integral del solar que s'ha valorat en prop de cinc milions d'euros, i que disposa de finançament adjudicat de part del Fons de Transició Justa Next Generation, a través del govern d'Espanya.

Cal recordar que a final de l'any passat es va adquirir la central elèctrica per part del Consell de Mallorca per 300.000 euros, exercint el dret de tempteig, en el moment en què un fons d'inversió de capital estranger va manifestar interès pel recinte.

 "Amb el canvi de govern al Consell, la portaveu socialista ha expressat preocupació davant la possibilitat que el Consell desisteixi de continuar amb aquest ambiciós projecte: "S'han començat a activar les alarmes, perquè intuïm que potser Alcanada no és un projecte prioritari per al senyor Galmés", ha dit la socialista.

L'objectiu plantejat a l'hora de l'adquisició d'Alcanada era reconvertir aquesta zona d'Alcúdia en una zona estratègica d'impuls de l'economia blava i verda, per mitjà de la descarbonització.

El Consell anuncia les obres per a la setmana vinent

Fonts del Consell de Mallorca asseguren que la setmana que ve començaran les primeres actuacions de neteja de les herbes, la retirada d'enderrocs i ferralla i la revisió de tota la tanca perimetral de la Central d'Alcanada. En resposta a les crítiques dels socialistes, afirmen "que la central d'Alcanada és un projecte prioritari, en el qual s'està fent feina des del primer moment", i qualifiquen de "declaració d'intencions" la feina feta per part de l'anterior equip de Govern a la institució insular.

El nou equip s'admet que el mes de maig, gairebé mig any després de la compra, es va aprovar iniciar un primer contracte de neteja de les herbes, la retirada d'enderrocs i ferralla i la revisió de tota la tanca perimetral de la central d'Alcanada, però que no va ser fins a mitjan juliol, amb el canvi de govern en el Consell de Mallorca, quan es va haver de començar tot el procés burocràtic per dur a terme aquestes actuacions. Les mateixes fonts apunten que "durant aquests mesos s'ha fet tot el procés burocràtic de coordinació entre els diferents agents implicats: el Consell de Mallorca, Red Eléctrica i Tragsa".

stats