CIMERA DE PARÍS
Societat 05/12/2015

La sobrepesca fa les espècies més vulnerables al canvi climàtic

Arabalears
2 min
La sobrepesca fa les espècies més vulnerables al canvi climàtic

PalmaL’anàlisi de l’Institut d’Oceanografia

Les espècies marines sotmeses a excessos de pesca són “més vulnerables” als efectes del canvi climàtic i resisteixen menys els problemes mediambientals, segons l’investigador de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO), el mallorquí Enric Massutí. L’investigador del centre de l’IEO a Balears ressalta, en una entrevista amb Efeagro, que en les darreres dècades l’abundància de les poblacions pesqueres “fluctua” cada vegada més i els recursos són cada vegada “més dependents” dels canvis ambientals. Tot i que afecten tota la flora i la fauna marines, el seu impacte és superior en les espècies sotmeses a una pesca excessiva, assenyala Massutí. Per això, considera que és “urgent actuar i corregir” l’estat de “sobrepesca” en els caladors. La Cimera sobre canvi climàtic (COP21) de París duia a terme ahir diversos actes en un dia especial dedicat als oceans.

Massutí explica que, malgrat que “lògicament” és important “prendre mesures” per minorar l’efecte del clima en els oceans, “també seria convenient corregir situacions de sobrepesca”, perquè els caladors siguin “menys vulnerables” a aquests canvis ambientals. Així mateix, al·ludeix a informes com els de la Comissió Europea (CE), que alerten aquest excés pesquer a la mar Mediterrània en la majoria de les espècies. L’investigador de l’IEO ha participat en projectes per examinar la influència del clima en espècies com el lluç i la gamba vermella, d’alt valor comercial.

Tant a l’Atlàntic com a la Mediterrània, els increments de les temperatures i altres factors que afecten l’aigua estan desplaçant l’àmbit de la distribució dels peixos “del sud al nord”. A la Mediterrània oriental, precisa Massutí, s’ha observat en les darreres dècades un increment de les espècies procedents d’aigües tropicals, que han arribat a través del canal de Suez i que han “desplaçat” peixos “natius” d’aquestes aigües, cosa que es reflecteix en el percentatge de desembarcaments. No obstant això, el pescador de la Mediterrània occidental “a dia d’avui” percep una “major fluctuació” de les existències a la mar d’un any a l’altre i això afecta els caladors. “La pesca en el fons és una activitat econòmica i requereix inversió; com més estable sigui la captura, pots planificar més (...), la fluctuació no és bona i no et permet planificar la comercialització”, afegeix.

stats