Societat 18/11/2021

Sis detinguts per estafar la Seguretat Social per obtenir permisos de residència a Palma

Un dels acusats és el gestor d'una empresa que tenia antecedents per fets similars

ARA Balears
2 min
Imatges de l'operatiu.

PalmaLa Policia Nacional ha detingut a Palma sis persones relacionades amb un cas de frau i estafa a la Seguretat Social per obtenir permisos de residència. El principal acusat és un home, acusat de donar d'alta estrangers a la Seguretat Social de manera fraudulenta a canvi de doblers perquè aquests poguessin obtenir permisos de residència o prestacions.

Els agents també han arrestat cinc persones més –quatre homes i una dona– i investiguen una sisena persona, que encara no ha estat detinguda. Els per ara processats són el gestor encarregat de tramitar les altes, tres treballadors i altres persones que haurien col·laborat en la trama.

Estan investigats per un frau a la hisenda pública i a la Seguretat Social, estafa, falsedat documental i afavoriment a la immigració irregular, segons ha informat aquest dijous la Prefectura Superior de la Policia Nacional a Balears. La investigació es va obrir quan un empresari del sector de la restauració es va trobar que la Seguretat Social reclamava un deute de 13.000 euros per un suposat impagament d'assegurances socials de cinc treballadors, tot i que ell no tenia cap relació amb aquestes persones. El denunciant sospitava que l'anterior gestor hi pogués estar implicat.

Així, el grup IV de la Unitat Central de Xarxes d'Immigració Il·legal i Falsedats Documentals (UCRIF) va obrir una investigació, que apuntava que l'antic gestor hauria donat d'alta cinc treballadors sense el consentiment de l'empresari. Presumptament, els treballadors haurien pagat al gestor més de 2.000 euros per persona en quatre pagaments (550 euros mensuals). Per la seva banda, ells cercaven obtenir beneficis, com ara el permís de residència o algun tipus de prestació.

Antecedents per fets similars

El cos policial assenyala que el gestor de l'empresa tenia nombrosos antecedents policials, alguns d'ells per fets similars. De fet, la Seguretat Social li havia retirat l'accés al seu sistema i per donar d'alta aquests treballadors va utilitzar una altra gestoria. Així, una vegada obtinguts els indicis i proves, els agents varen fer una entrada i escorcoll al despatx del gestor la setmana passada, i varen intervenir nombrosa documentació, ordinadors i altres materials.

Els detinguts són un home d'origen paraguaià de 35 anys, dos homes d'origen espanyol de 48 i 50 anys, un home i una dona d'origen guineà de 22 i 33 anys i un home d'origen malià de 47 anys. A més, els policies varen prendre declaració com a investigada no detinguda a una dona de 55 anys, que hauria tingut una participació menor en els fets. A hores d'ara, la investigació continua oberta i la Policia no descarta noves detencions.

stats