Societat 03/09/2013

Una dona anglesa parla amb accent xinès després d'un atac de migranya

Sarah Colwill va ingressar a l'hospital amb accent de Plymouth i es va despertar l'endemà parlant anglès amb accent xinès

Ara
2 min

BarcelonaPer als metges és objecte d'estudi. Per als seus conciutadans, de curiositat. Però per a Sarah Colwill, el que li ha passat és, senzillament, un malson. La dona, de 38 anys i resident a Plymouth, se'n va anar a urgències per un fort atac de migranya. Parlava "normal", amb l'accent característic del sud d'Anglaterra. A l'hospital va quedar ingressada, en observació. L'endemà, però, el seu accent havia desaparegut. Parlava un anglès gramaticalment correcte, però l'accent era el d'una dona xinesa.

La història de Sarah Colwill és molt peculiar. Tant, que des de l'any 1941, quan es va registrar el primer cas documentat, només 61 persones a Europa han canviat, de forma brusca, involuntària i inexplicable, el seu accent. La malaltia que genera aquest extraordinari desordre de la parla es coneix amb el nom de síndrome de l'accent estranger. En tots els casos, la persona que la pateix no comença a parlar un idioma nou, amb un vocabulari, una gramàtica i una sintaxi noves. Només és l'accent el que canvia. Com que la seva incidència sobre la població és molt baixa no se li ha dedicat una particular atenció. Això fa que les causes que la generen siguin un misteri. Sí que se sap, però, que el seu desenvolupament acostuma a anar lligat a una crisi de migranya.

Des de fora, el que li ha passat a Colwill sembla una anècdota curiosa, però ha tingut repercussions importants en la vida d'aquesta dona, que ha hagut de readaptar la seva identitat, amb un accent que fa que tothom assumeixi que és estrangera. Quan va a la perruqueria, a un bar o a una botiga, qui l'atén creu que és una immigrant. La dona va tenir un accent xinès durant una setmana després de l'atac de migranya; posteriorment, l'accent va canviar a un amb trets de l'Europa de l'Est. Sigui com vulgui, un accent aliè. Els seus amics també s'han hagut d'acostumar a un accent i una veu que no són els de la dona que van conèixer.

La història de Colwill és tan impactant que un equip de la BBC es va posar en contacte amb ella i la va convèncer per ser la protagonista d'un documental que s'emet aquest dimarts pel primer canal de la televisió pública britànica. 'La dona que es va llevar xinesa' segueix l'impacte que el nou accent ha tingut en la vida de Colwill i mostra la determinació de la dona per intentar saber què li passa, i per què li ha passat a ella.

stats