Part forana
Societat 23/12/2022

La Sindicatura de Comptes denega l'aval dels comptes del 2020 de l'Ajuntament de Calvià

L'entitat ha emès informes favorables sobre els consells i la UIB, però en deixa fora el Consistori

ARA Balears
3 min
Ajuntament de Calvià / ARA BALEARS

PalmaLa Sindicatura de Comptes ha aprovat set informes de fiscalització en els quals avala, tot i que amb excepcions, els comptes generals dels consells i la UIB l'any 2020, així com subvencions i contractes del Govern, però denega aquesta opinió a l'Ajuntament de Calvià per una vintena d'incidències de gran importància.

Segons l'informe que afecta el Consistori de Calvià i que ha recollit Europa Press, s'ha decidit denegar-li l'opinió financera per no "haver estat possible obtenir prova d'auditoria suficient i adequada per expressar una opinió d'auditoria amb excepcions".

Això vol dir que l'òrgan fiscalitzador "s'absté d'opinar sobre si el compte de l'administració general expressa, en tots els aspectes significatius, la imatge fidel del patrimoni i de la situació financera de l'Ajuntament de Calvià a dia 31 de desembre de 2020, així com dels seus resultats econòmics i pressupostaris".

La Sindicatura ha adoptat aquesta resolució a causa de "l'efecte molt significatiu" de fins a 24 incidències que afecten, principalment, l'actiu no corrent del balanç de l'exercici 2020. Es tracta de qüestions com l'absència d'un inventari valorat de béns i drets segons marca la llei o la falta d'informació o justificació de determinades operacions, entre d'altres.

A més, al marge d'aquestes incidències, l'òrgan n'aprecia d'altres com que el pressupost s'aprovàs fora de termini o que la memòria del compte general no complís amb els continguts mínims requerits per la normativa. Un altre retret és pel complement "a compte de residència" que Calvià paga als seus treballadors per equiparar el plus que es cobra a les Canàries. La Sindicatura ha indicat que l'Ajuntament no ha facilitat cap acord sense suport documental per introduir aquest extra a la nòmina dels treballadors. Una situació similar ocorre amb un complement de serveis extraordinaris que cobren vuit treballadors.

D'altra banda, la Sindicatura ha emès informes favorables per a la resta d'institucions ressenyades. En aquest sentit, ha fet 20 recomanacions a la Comunitat sobre la gestió de subvencions, 22 al Consell de Mallorca, quatre de les quals van dirigides a l'IMAS; 38 al Consell de Menorca, 39 al d'Eivissa, 25 al de Formentera i 39 a la UIB.

Incidència en la temporalitat de professors de la UIB

També han assenyalat que, com en anys anteriors, en les incidències detectades en els comptes de la UIB, es repeteix l'advertència de la Sindicatura per la temporalitat del personal docent i investigador. Els contractes temporals per a aquest tipus de treballadors no poden superar el 40% de la plantilla docent i, segons els càlculs de la sindicatura, se situa en un 65%. Igualment, hi ha 113 professors doctors contractats com a temporals, malgrat que, segons la llei, han de tenir caràcter indefinit i la xifra ha augmentat respecte del 2019.

La resposta de l'Ajuntament de Calvià

Hores més tard d'aquest divendres, el Consistori ha emès un comunicat en el qual puntualitza que ja ha solucionat algunes de les incidències que ressenya la sindicatura. En aquest sentit, ha assenyalat que treballa a fi d'implementar les valoracions actualitzades dels béns municipals a l'inventari, una actuació que no s'ha duit a terme abans a causa de l'alt cost que té –més de 200.000 euros– i perquè "no és una eina necessària per al funcionament correcte de les competències municipals".

L'Ajuntament ha detallat que aquesta resolució no és "per un incompliment pressupostari o per la falta de l'inventari municipal, principalment, sinó pel fet cert que no estan adequadament actualitzades les valoracions dels béns de titularitat municipal". També ha assegurat que això no té "cap incidència amb els ingressos o les despeses en el pressupost municipal".

A més, ha indicat que ja ha esmenat, "dins el termini i en la forma adequada", altres incidències, com els complements de residència i serveis extraordinaris, "aportant la documentació necessària en el tràmit d'audiència a l'esborrany de l'informe, per la qual cosa la Sindicatura de Comptes ja disposa de la informació necessària per a la justificació".

stats