Sindicats i patronals de les Balears demanen suport als reis d'Espanya per a la flexibilització dels ERTO

S'han reunit aquest dimecres a l'hotel Iberostar Cristina

Patronals i sindicats de les Balears han traslladat als reis d'Espanya, Felip de Borbó i Leticia Ortiz, la seva preocupació sobre la situació econòmica causada per la crisi sanitària, però sobretot pels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), que consideren que s'han d'allargar i flexibilitzar. Ho han fet durant una audiència aquest dimecres a l'hotel Iberostar Cristina de la Platja de Palma, un dels establiments que varen obrir amb la prova pilot per dur turistes alemanys. Els monarques hi han arribat acompanyats per la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, i els ha rebut la presidenta del Govern, Francina Armengol. 

Cap dels dos monarques ha fet declaracions a la premsa i tampoc han fet referència als últims escàndols que assetgen la parella i la Casa Reial, com l'aportació de l'empresari Josep Cusí per a les noces de Felip VI i Letícia, la investigació de la Fiscalia contra Joan Carles I per l'AVE de la Meca o el presumpte trasllat a Suïssa, per part del rei emèrit, d'1,7 milions d'euros. 

La presidenta de la Confederació d'Empresaris de les Balears (CAEB), Carmen Planas, els ha comunicat que els ERTO "són convenients per a les Balears, perquè, tal com està la situació, moltes empreses no podran continuar i en comptes de fer un ERTO faran un ERO". Així mateix, Planas ha explicat que els monarques "són conscients que l'Arxipèlag és una de les zones més afectades per la crisi sanitària" i ha assegurat que "estan intentant ajudar".

Per la seva banda, UGT i CCOO han traslladat la preocupació pels ERTO hores abans que es tancàs un acord per allargar-los fins al setembre. Els sindicats consideren que s'haurien "d'allargar fins al mes de desembre", ha apuntat el secretari general d'UGT, Alejandro Texías. I, en aquest sentit han demanat als monarques "protecció tant en salut com en prestacions", perquè no volen que la preocupació de les "200.000 persones que haurien d'estar treballant i no poden, es converteixi en desesperació", ha afegit el secretari de comunicació de CCOO, Francesc Mellado.

Així mateix, la presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), Maria Frontera, ha recalcat que, a més de la preocupació pels ERTO, la patronal dels hotelers ha traslladat als reis d'Espanya la transcendència que ha tingut el pla pilot, que ha dut a les Illes 2.000 turistes. Així i tot, els ha fet sabre que "la reactivació és lenta i gradual". En aquest sentit, Frontera ha assenyalat que entre 30 i 50 hotels tenen previst obrir al juliol.

Pel que fa a les petites i mitjanes empreses de l'Arxipèlag, el president de la patronal, Jordi Mora, els ha traslladat "la feina que fan per tornar a la nova normalitat" i que "amb treball i constància" esperen poder "superar la situació econòmica" que ha provocat la pandèmia del coronavirus.

Després de la reunió, els reis d'Espanya han recorregut una part del passeig marítim de la Platja de Palma, juntament amb diverses autoritats del Govern, com Francina Armengol i el conseller de Model Econòmic, Treball i Turisme, Iago Negueruela. També hi estaven presents la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el batle de Palma, José Hila.

Al principi de la passejada s'han aplegat davant de l'hotel algunes desenes de ciutadans, en dos grups diferents, un amb banderes espanyoles per donar suport als monarques i un altre amb collars de flors i disfressats de turistes, per protestar. El recorregut s'ha fet fins a l'hotel Riu Concordia, un altre dels establiments que han obert arran de la prova pilot. Aquesta ha estat la darrera aturada, on se'ls han explicat les mesures sanitàries que hi han implantat.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF