Societat 03/03/2023

Els sindicats adverteixen que la bretxa salarial es perpetua a les Balears

UGT i CCOO han presentat aquest divendres –per separat– dades que revelen que la diferència de sous entre treballadors i treballadores es manté

2 min
El 15,7% de les treballadores donades d’alta a la Seguretat Social fan tasques relacionades amb la neteja.

PalmaLa bretxa salarial entre dones i homes a les Illes es cronifica. Aquest és el principal resultat de les dades que han presentat aquest divendres, per separat, els dos principals sindicats de les Balears, Comissions Obreres (CCOO) i Unió General de Treballadors (UGT). Mentre que CCOO xerra d'una desigualtat de gènere en el mercat laboral que es "perpetua", UGT adverteix que les bretxes de gènere "creixen".

Algunes de les dades que ho demostren és que les dones tenen una taxa d'activitat 9,67 punts inferior a la dels homes, segons CCOO. Aquesta i altres dades estan incloses dins l'informe Desigualtats i bretxes de gènere de les dones a les Balears, que el sindicat ha publicat amb motiu del 8 de març i que ha presentat aquest divendres.

A aquesta situació s'hi afegeix una temporalitat superior en el cas de les dones, concretament del 36% enfront del 30% dels homes, així com la parcialitat: per cada 100 contractes a temps parcial, les dones en signen 62 i els homes, 38. Per sectors, CCOO destaca "una segregació ocasional": el 79% dels contractes signats per dones es concentren en dos sectors: hostaleria i serveis, ambdós caracteritzats per salaris més baixos. A més, les dones continuen sent les que més s'ocupen de les tasques de la llar. El 2022 va haver-hi 69.700 dones "inactives" per dedicar-se a la feina de les cures, davant de 17.181 homes.

Avenços insuficients

Per la seva banda, UGT ha presentat una "fotografia de les discriminacions que pateixen les dones de les Balears", també feta amb motiu del Dia de la Dona. Així, el sindicat assenyala que, si bé les Balears varen liderar la taxa d'ocupació femenina de tot l'Estat, amb un 52,14% el 2022, aquest indicador és deu punts inferior que el dels homes, que se situa en un 62,15%.

No obstant això, UGT precisa que la bretxa de gènere que sí que ha disminuït a les Balears ha estat la relacionada amb la taxa d'atur, que va descendir fins al 12,19% per a les dones de les Illes i que va ser 2,24 punts superior a la dels homes. El sindicat també aprofundeix en el repartiment de les cures i recorda que el 66,5% dels permisos per cuidar la família encara els demanen les dones.

stats