Societat 21/02/2023

Els homes van cobrar 3.700 euros més que les dones el 2020, segons UGT

El sindicat ha valorat aquest dimarts les dades de l'informe fet amb motiu del Dia de la igualtat salarial a Espanya

3 min
La bretxa salarial a les illes és d'un 14%, segons UGT.

PalmaExactament 3.701,30 euros l'any és la quantitat que separa el sou mitjà d'un home i una dona a les Illes Balears, segons les darreres dades d'UGT. La vicesecretària general i secretària de Polítiques Socials i Igualtat del sindicat, Xisca Garí, ha presentat aquesta i altres dades incloses en l'informe que la formació sindical ha elaborat amb motiu del Dia per la igualtat salarial, que se celebra demà dimecres. Així, els homes de les Illes van guanyar de mitjana 25.699,53 euros, davant els 21.998,23 euros de les dones. 

Segons aquest estudi, elaborat amb dades de la darrera Enquesta Estructural Salarial –del 2020–, les Balears són la tercera comunitat autònoma amb la bretxa salarial més baixa de tot l’Estat, amb un 14,4%, mentre que la mitjana estatal es troba en el 18,72%. Tot i això, l’Arxipèlag va ser la comunitat on més va augmentar aquesta taxa durant la pandèmia. 

En el cas de les Illes, de la mateixa manera que passa a les Canàries, el fet que la diferència entre salaris sigui inferior es deu al model econòmic. “Hi ha menys diferència entre el que guanyen els homes i les dones per tenir una economia amb gran dependència del sector serveis, escàs pes industrial i poques grans empreses”, ha explicat Garí aquest matí en una roda de premsa.

Els sous dels homes van pujar més

Pel que fa als factors que expliquen la pujada de la bretxa salarial, la secretària sindical ha argumentat que "té a veure amb el fort impacte que va tenir la crisi del coronavirus a les Illes: va ser la comunitat més afectada per la paràlisi econòmica i els ERTO, hi havia més dones que homes que estaven en ERTO i també s'ha de tenir en compte que molts dels sectors essencials, com el de les cures, estan feminitzats i tenen sous baixos".

Segons dades de l'EPA del 2020, hi va haver més homes ocupats que dones: 286.625 homes en enfront de 241.625 dones. I també hi va haver més dones a l'atur que homes: la taxa d'atur dels homes va ser d'un 14,98% i la de les dones va ser d'un 17,6%. "A més, el sou mitjà dels homes va augmentar el 2020 respecte del 2019 molt més que el de les dones: el sou mitjà dels homes va pujar en 725,07 euros, enfront del sou mitjà de les dones, que ho va fer en 367,16 euros", ha afegit Garí.

Discriminació per jornada i contracte

Per altra banda, la secretària d'UGT ha recordat que les dones no només pateixen la discriminació salarial en el tipus de jornada –amb la jornada a temps parcial–, sinó que també la pateixen pel tipus de contracte. "Tant la contractació indefinida com la temporal penalitzen les dones. La temporal, perquè la feim sobretot les dones i no ens ofereix seguretat i la indefinida, perquè augmenten les bretxes", ha denunciat.

Segons les dades del sindicat, la bretxa salarial en la contractació indefinida a les Balears s'eleva al 16,82%, gairebé 4 punts menys que la mitjana estatal, situada en el 20,46%. Quant a la contractació temporal, hi ha comunitats autònomes amb bretxes salarials a favor de les dones en la contractació temporal, però no és el cas de les Balears, on la bretxa és de l'1,37%, molt més baixa que la mitjana estatal, que és del 6,11%. Les bretxes més elevades les pateixen les dones d'origen extracomunitari. I són les dones europees de països que no formen part de la Unió Europea les que pateixen una bretxa salarial més elevada, del 30,65%. (pag. 41 informe).

stats