El Sindicat de Metges de Balears demana la dimissió de Javier Arranz

Simebal denuncia que el portaveu de la Conselleria de Salut va "culpar els professionals sanitaris del contagi del coronavirus"

El Sindicat de Metges de les Illes Balears (Simebal) ha enviat aquest dimecres una carta a la Conselleria de Salut i Consum en què demana la dimissió o la destitució del portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz. Simebal denuncia en el document que el doctor "va insistir a culpar els professionals sanitaris del contagi del covid-19" i assegura que li "falten dades reals per valorar la seva competència tècnica i epidemiològica", després de fer una anàlisi de les seves darreres actuacions.

Les declaracions de Javier Arranz a les quals es refereixen les va fer, segons indiquen, a la roda de premsa de dia 14 d'abril. "Lluny d'oferir una disculpa, el senyor Arranz ha continuat fent declaracions diàries, partidistes, cercant el blanqueig mediàtic de la informació real de la situació del covid-19", critica el sindicat.

A més, el sindicat que recorda que ja varen demanar a la Conselleria que el metge "es retractàs de les seves paraules", però "el senyor Arranz no ha volgut donar la cara". A banda d'això, afirmen que "el maneig de xifres amb dubtós contrast ha esdevingut la dinàmica diària en la resposta oficial".

Les Balears registren 28 nous contagis i tres morts més per coronavirus

Al mateix document, Simebal exposa una sèrie d'actuacions que els han portat a fer aquesta petició. En aquesta línia, diuen que en la "xerrada informativa sobre el covid-19" que Arranz va fer dia 10 de febrer a l'IES Marratxí "ja hauria d'haver explicat el probable escenari en què ens trobaríem", atès que "ja hi havia dades suficients a altres països per sospitar-ho".

Tot i això, assenyalen, "va afirmar que la malaltia vírica tampoc no era tan greu i que el seu índex de mortalitat era molt baix" i va voler "treure importància a aquest virus". De la mateixa manera, recorden, "va insistir que l'alarma generada resultava exagerada i va recordar que la mortalitat dels infectats era del 2%". Ara, el sindicat l'acusa de tenir un posicionament "negacionista", que ara ha esdevingut "proteccionisme i blanqueig dels seus propis errors".

El sindicat retreu també que el 26 de febrer va manifestar al programa Hora 14 de la cadena Ser que "qui no estava preocupat per la grip no s'havia de preocupar pel covid-19" i va subratllar que era "més lleu que una grip". Juntament amb això, recorden que "va donar per fet que hi hauria més infectats" i que l'índex de mortalitat era del 0,7%.

Material no homologat

Així mateix, al document transcriuen el que va dir al programa  Radio Mallorca, també de la cadena Ser, on va confirmar que s'havia rebut material del Ministeri de Sanitat i que, de moment, complia els estàndards exigits per la Unió Europa. Malgrat això, afegeixen, aquest material va ser identificat com a no homologat.

Més tard, continua el document, va manifestar el 13 d'abril que "el 90% dels positius actius a Balears són personal sanitari" i que, entre les causes d'això, va destacar "l'ús inadequat" i "l'exposició a les fonts de contagi fora de l'àmbit sanitari".

Pel que fa a la sortida dels menors de 14 anys, prevista per a aquesta setmana, Simebal destaca que Arranz es va mostrar preocupat pel risc que suposa, atès que "és molt difícil trobar una talla tan petita de mascareta" per a ells. D'aquesta manera, diuen, "alarma la població encara més, davant la decisió del govern central d'una sortida progressiva", i ha provocat que els pediatres de Societats Científiques "el convidassin a reflexionar sobre aquest tema, atès que no coincideixen ni amb l'evidència científica ni en l'oportunisme de les seves declaracions".

A més, critica que no ha donat encara cap explicació de les seves "merescudes vacances" del 6 al 26 de març, quan s'havien de prendre mesures que havien d'evitar l'avanç de la pandèmia. Durant aquest mateix període, afegeixen, l'IB-Salut "suspenia les vacances, els permisos, les reduccions de jornada i els dies lliures al personal sanitari".

Com a conclusió, el sindicat assegura que el missatge d'Arrranz "és contradictori". A partir d'aquesta anàlisi, Simebal sol·licita la "immediata" dimissió de Javier Arranz, atès que el col·lectiu mèdic "ha perdut la confiança amb qui pretén estar liderant aquesta crisi" al Govern de les Illes Balears.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF