Batalla judicial

Shakira, davant la jutge: "Vaig fer aterrar l'avió a Barcelona només per fer-li un petó al Gerard"

En la seva declaració pel cas de frau fiscal, difosa per 'El País', la cantant va defensar que no va viure a Espanya fins al 2015

ARA
3 min
Shakira en una imatge recent, al Circuit de Catalunya.

BarcelonaCada cop més a prop del judici contra ella per frau fiscal, previst per al novembre, Shakira manté que ha complert totes les seves obligacions a Espanya. La Fiscalia l'acusa d'evasió d'IRPF i d'impost de patrimoni entre els anys 2012 i 2014 i demana per a ella vuit anys de presó i 23,8 milions d'euros de multa. Però ella defensa que les estades tan llargues a l'estat espanyol que li atribueix el ministeri públic des del 2011 –més de 183 dies a l'any, cosa que l'hauria obligat a tributar-hi– eren incompatibles amb la seva carrera artística, que la portava a viatjar contínuament per tot el món. Així ho sosté en el seu escrit de defensa i, també, en la seva declaració davant la jutge, a la qual ha tingut accés El País i on assegura que en el període pel qual se la persegueix era "una nòmada, una persona sense arrels ni estabilitat". "El meu únic vincle era el Gerard. Aquí no tenia res més que un nòvio", diu en referència a la seva exparella, el futbolista Gerard Piqué.

En la declaració, de 80 minuts i que va tenir lloc el 6 de juny del 2019 als jutjats d'Esplugues de Llobregat, la cantant defensa que fins al 2015 no va viure de manera estable a Espanya i que, per tant, no podia ser tractada com a resident fiscal. Fins llavors, explica, "estava a tot arreu, vivia en un avió més que qualsevol pilot". L'artista colombiana, que només va respondre a preguntes del seu advocat, admet que les seves visites a Barcelona arrenquen l'any 2011, quan comença a sortir amb Piqué, però assegura que la relació tot just començava i que els viatges a la capital catalana eren freqüents però puntuals. "Recordo estar volant de Marràqueix a Croàcia. Sobrevolàvem Barcelona i li vaig demanar al pilot de l'avió si podia aterrar breument només per fer-li un petó al Gerard [...]. No sé si l'Agència [Tributària] m'ho haurà computat com un dia a Espanya", ironitza.

Shakira qualifica d'"absurd" que Hisenda li atribueixi la residència fiscal a Espanya en aquell període perquè –argumenta– tot just estava "coneixent" l'exblaugrana. "La nostra relació era molt turbulenta, era un Dragon Khan, perquè les nostres vides professionals no compaginaven, era com ajuntar aigua i oli", declara. Amb la consolidació de la relació, el gener del 2013 Shakira i Piqué van tenir el seu primer fill, Milan, però la cantant també nega que això la portés a instal·lar-se a la capital catalana. "Vaig programar la cesària perquè tenia un contracte amb The Voice. Vaig entrar amb maquillatge a la sala de part. Vaig parir i em vaig endur el meu fill acabat de néixer. El portava amb mi a sobre a tot arreu, com aquestes mares indígenes que porten els seus fills a sobre. L'alletava al set del programa cada tres hores".

La visió "retrògrada i masclista" d'Hisenda

Per a la colombiana, de fet, que Hisenda li atribueixi la residència fiscal a Espanya pel fet d'haver estat mare és "una visió retrògrada i masclista". "Pensar que, perquè una dona té un fill amb un espanyol, ha d'assumir automàticament el concepte tradicional de família...", reflexiona. "No sé si Bono [el cantant d'U2] estaria aquí assegut, imputat en un procés penal", afegeix. Igualment, treu ferro al fet d'haver-se comprat una casa a Barcelona detallant les nombroses residències que té en altres països. "Jo compro cases a llocs i això per a mi no suposa un compromís. Tinc cases a l'Uruguai, Nova York, Miami, Barranquilla, Nassau, Barcelona… M'agraden perquè és la manera més còmoda d'estar a un lloc", afirma. Shakira, de fet, al·lega que tenia residència a les Bahames i que no hi anava tant durant aquells anys per no trobar-hi el seu ex, Antonio de la Rúa.

Entre els altres arguments de la seva declaració, arriba fins i tot a explicar que Piqué tenia una relació "supertensa" amb l'entrenador del Barça fins a l'abril del 2012, Pep Guardiola, i que va arribar a valorar opcions fora de Barcelona per continuar la seva carrera futbolística. I sobre l'escenari a partir del 2015, defensa que va instal·lar-se a Espanya tot i que "no tenia ganes de venir". "És un país molt bonic, però no és l'epicentre de la indústria de la música. Per a mi estar a Espanya és un sacrifici enorme per al meu èxit professional", diu, i remarca que en cap moment previ va voler cometre frau fiscal: "A mi no m'interessa cometre un delicte per acumular més diners". Amb tot, la seva declaració va deixar un últim dard: "Sincerament, senyoria, no conec ningú que estigui en un procés penal per tenir un nòvio". Això era el 2019, tres anys abans que se separés de Piqué i, posteriorment, marxés a viure a Miami.

stats