Societat 21/04/2021

Set sindicats convoquen una mobilització a Palma per reclamar millores salarials per als funcionaris

Demanen que s'equipari el complement salarial al que apliquen les Canàries per atreure professionals

2 min
Representants dels set sindicats agrupats a la plataforma Unisep.

PalmaSet sindicats, agrupats en la plataforma Unisep, han convocat una manifestació motoritzada aquest dissabte a Palma per reclamar millors condicions laborals per als funcionaris illencs de tots els àmbits. En concret, reclamen que s'equipari el complement d'insularitat al de les Canàries. La concentració començarà a les 11.30 h del matí des del pàrquing del restaurant Varadero.

La plataforma inclou el sindicat mèdic Simebal, la Unió Sindical i Tècnics Sanitaris (USAE), el Sindicat d'Infermeria de les Balears (Satse), la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), el sindicat educatiu ANPE, el sindicat de policies nacionals Jupol i el de guàrdies civils, Jucil.

El president de Simebal, Miguel Lázaro, ha convidat a "qualsevol professional de qualsevol sindicat" a sumar-s'hi, però ha assegurat que en la concentració "no s'admetran logos, perquè som apolítics". "No hi ha una qüestió d'ideologia ni d'interessos partidistes", ha afegit. Segons han explicat els portaveus, les entitats representen al voltant de 45.000 persones.

El reclam se centra a incrementar el complement salarial perquè consideren que falten professionals de tots els àmbits que representen a l'Arxipèlag i aquesta mesura atrauria treballadors. Segons Lázaro, aquest complement "és d'uns 568 euros" a l'Arxipèlag canari, mentre que a les Balears és d'entre 92 a 102 euros.

"Hi ha una fuga tremenda de funcionaris de la justícia perquè el reconeixement hauria de tenir relació amb el nivell de vida d'aquí", ha exposat el portaveu del CSIF, Guillem Vila. La manca de professionals al final acaba "deteriorant els serveis" de tot el sistema del benestar, ha afegit.

Víctor Villatoro, representant d'ANPE, ha subratllat que es contracten professors sense el màster de formació del professorat perquè no hi ha prou docents. A més, ha explicat que la semipresencialitat genera "jornades interminables" que comencen de matí, amb les classes presencials, i acaben l'horabaixa, amb les telemàtiques.

Per la seva banda, Alejandro Juan Alonso, de l'USAE, ha assegurat que han incrementat les ràtios perquè "no tenim professionals". "No fabricam professionals de la infermeria; la UIB i les formacions professionals no donen l'abast", ha afegit. Tomás Quesada, de Jusil, també ha remarcat la manca de professionals: "La gent es meravella quan arriba a les Balears, però després fuig a llocs on les mateixes retribucions et donen millors condicions de vida".

stats