Societat 23/03/2023

El sensellarisme augmenta un 148% en persones majors de 64 anys a les Illes

488 persones fa més d'un any que estan en aquesta situació a les Balears, un 83,8% del total

ARA Balears
2 min
Més de 200 persones passen el confinament als carrers de Palma

PalmaEl 59% de les persones sense llar a les Balears el 2022 tenien més de 45 anys, una situació que a més ha augmentat un 148,4% en la franja de majors de 64 anys. Segons ha destacat aquest dijous la directora general de Prohabitatge, Gema Gallardo, i ha recollit Europa Press, 488 persones fa més d'un any que es troben en situació de sensellarisme a les Illes, un 83,8% del total, la qual cosa representa una dada "molt elevada en relació amb la mitjana estatal", que és de quasi el 40%.

D'altra banda, ha apuntat que el 40,2% de les persones sense llar a l'Arxipèlag són dones, davant el 23,3% de la mitjana espanyola.

En aquest sentit, Gallardo ha remarcat que el terme 'sensellarisme' engloba quatre categories específiques: sense sostre, sense llar, sense llar segura i sense llar adequada. La seva compareixença s'ha centrat en el primer concepte, que inclou situacions com viure al carrer o dormir en un alberg, però estar forçat a passar el dia en espais públics.

També ha fet referència a l'exclusió residencial a les Balears. Així, ha remarcat l'augment del 5,9% del preu de l'habitatge des del 2021; que el 16,1% de les llars es troben en situació de pobresa energètica; que el preu mitjà del lloguer a les Illes és de 644 euros; que només el 17,5% dels joves s'han pogut emancipar i els 1.209 desnonaments que es varen dur a terme el 2022.

A més, el 8,1% dels habitatges presenta un retard en el pagament de les hipoteques o del lloguer en el darrer any i les persones destinen un 56,9% del seu salari a pagar el lloguer.

"La solució comença per l'habitatge, que és el nucli per teixir relacions socials i protegir la nostra vida i salut", ha insistit Gallardo.

D'aquesta manera, ha subratllat dues mesures per solucionar la situació, com el Housing First i el Housing Led. En relació amb la primera iniciativa, ha apuntat que proporciona un habitatge "assequible i permanent" i que va dirigida a persones que fa més temps que viuen al carrer, atenent altres factors, com ara les addiccions, problemes de salut mental o discapacitats.

Amb aquesta eina, entre el 2019 i el 2022 han estat ateses 130 persones i s'han registrat 64 sortides per assoliment d'objectius. La mitjana d'estada d'aquest programa és de 17,15 mesos.

Pel que fa a Housing Led, treballa amb persones que no tenen un marc temporal llarg de sensellarisme i poden, o no, sumar factors d'inclusió. En el mateix període del 2019 i el 2022, s'han atès 61 persones i s'han registrat sis sortides autònomes i una que es troba en procés.

Aquestes dues eines són una alternativa al model tradicional, conegut com 'l'escala', pel qual les persones havien d'anar adquirint competències que demostrassin la seva capacitat per mantenir-se en un habitatge de manera autònoma.

stats