Societat 03/11/2021

El Senat rebutja que l'Estat prevegi agafar arena de Banyalbufar per regenerar platges

El ple de la Cambra Alta també ha donat suport a la creació de noves reserves marines en aigües exteriors de les Balears

ARA Balears
2 min
Marjades de Banyalbufar.

PalmaEl ple del Senat ha aprovat aquest dimecres una moció que reclama eliminar del Pla d'ordenació d'espais marítims estatal el punt de la costa de Banyalbufar en el qual es preveu agafar arena del fons marí amb l'objectiu de regenerar platges. Es tracta d'un lloc previst en el document que actualment elabora el Ministeri per a la Transició Ecològica. La moció ha estat presentada pel senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, i ha rebut el suport de la majoria dels grups majoritaris a la Cambra Alta, formats pel PSOE, ERC, EH Bildu, Junts per Catalunya, PNB i Esquerra Confederal.

La moció, a més, reclama la declaració de noves reserves marines en aigües exteriors de les Balears. Concretament, proposa protegir 5.000 hectàrees a Sóller; 7.000 més a Formentera; i els voltants de l'illa eivissenca de Tagomago i de la reserva de l'illa de l'Aire de Menorca. Així mateix, s'ha aprovat estudiar fer un dispositiu per recollir residus basant-se en el servei que ja ofereix la Conselleria de Medi Ambient; agilitar la transferència de les competències de costes al Govern balear; i territorialitzar la part corresponent dels fons europeus per a la conservació de la biodiversitat.

La iniciativa aprovada també demana l'elaboració i aprovació d'un pla de gestió pel corredor de cetacis que hi ha entre les Balears i la costa peninsular; l'agilització de plans de gestió de les zones marines de la Xarxa Natura 2000; un projecte de llei pel Parc Nacional de Cabrera; i la creació d'un dispositiu de protecció i vigilància de la posidònia en aigües exteriors, que són competència estatal.

El senador autonòmic ha afirmat que "la protecció de la Mediterrània i de la mar balear ha de ser una prioritat per a l'Estat", i ha fet valdre que tant la pressió política com la ciutadana, però també la moció aprovada, permetin que els avenços conservacionistes siguin palpables en qüestions com els plàstics i la posidònia".

stats