Societat 25/10/2021

MÉS titlla d'"atac ecològic" que l'Estat vegi bé agafar arena de Banyalbufar per regenerar platges

Els plans d'ordenació de l'espai marítim del Ministeri per a la Transició Ecològica consideren aquesta zona d'ús prioritari per extreure-la

2 min
Marjades a Banyalbufar.

Palma"Un acte de barbaritat que no sols ataca el sistema ecològic, també impulsa una acció que no dona resultat perquè hem vist que la regeneració de platges no és eficient". Així ha criticat el portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, que el Ministeri per a la Transició Ecològica consideri la costa de Banyalbufar com a zona d'ús prioritari per a l'extracció d'arena del fons marí amb l'objectiu de regenerar platges. De fet, es tracta del mateix lloc on se'n va agafar pel mateix motiu el 2009. Els plans d'ordenació de l'espai marítim que està elaborant l'Estat, però, també ho preveuen, com ha avançat aquest dilluns Diario de Mallorca.

Ferrà ha fet valdre en una roda de premsa que la Comissió Balear de Medi Ambient hagi emès un informe en contra que el jaciment d'arena banyalbufarí torni a ser explotat. El document, que no és vinculant i al qual ha tingut accés l'ARA Balears, afirma que l'extracció d'arena del fons és una mesura "que simplifica la realitat", perquè no té en compte els ecosistemes. També assenyala que el jaciment de Banyalbufar encara s'està recuperant de la darrera extracció, i es recorda que es va demostrar que conté maërl, unes algues coral·lígenes.

"Les actuacions a les platges orientades a la protecció costanera han d'anar dirigides a minimitzar l'alteració de les dinàmiques litorals", segons recomana la comissió, la qual afegeix que "cal minimitzar la construcció d'infraestructures que alterin les aportacions de sediment".

L'informe rebutja el drenatge d'arena en un escenari de crisi climàtica i recorda que la progressiva pujada del nivell de la mar i els temporals més recurrents amenacen la primera línia de costa. "Es desaconsella invertir recursos econòmics cíclicament en espais que queden destrossats i s'ha d'optar per tornar-los a la natura fent altres tipus d'accions", afirma el document. Així mateix, proposa que els passejos marítims no es facin amb cimentacions i siguin camins litorals amb vegetació i sediments dipositats de manera natural. Per tot això, el diputat de MÉS ha anunciat que aquesta setmana el partit demanarà al Ministeri que no inclogui l'extracció d'arena de Banyalbufar en els plans d'ordenació que està fent.

En la mateixa línia, cal recordar que la Comissió Balear de Medi Ambient també va rebutjar el projecte del Ministeri per a la Transició Ecològica que considera viable posar molins flotants al nord-est i al sud-est de Menorca, com va avançar l'ARA Balears. En un informe, l'organisme reclama replantejar les zones on es volen instal·lar perquè estan massa a prop d'una àrea europea de conservació de la biodiversitat Xarxa Natura 2000 i perquè podria "posar en perill" la conservació d'espècies protegides, com és del cas de la baldriga balear (Puffinus mauretanicus), també anomenada virot petit.

stats