Societat 25/01/2024

La Selectivitat única a les comunitats del PP sacseja el debat educatiu

Fapa considera que la prova única en continguts, criteris de correcció i dates és un anunci que "posa l'educació al centre de la guerra". Vera hi està d'acord

2 min
Alumnes durant les proves de Selectivitat 2023.

PalmaL'anunci d'Alberto Núñez Feijóo que el PP implantarà una Selectivitat (EBAU) única "en continguts, criteris de correcció i dates" a les onze autonomies on governa ha topat amb el rebuig frontal de Conferència de Rectors i Rectores de les Universitats Espanyoles. La presidenta de l'organisme, Eva Alcón, va considerar "impossible" implantar una Selectivitat única a Espanya "perquè no hi ha un mateix Batxillerat a totes les comunitats". Per la seva banda, tan aviat el conseller d'Educació, Antoni Vera, va conèixer el plantejament del líder popular, li va donar suport i va anunciar que a les Balears s'aplicaria. Aquest assentiment, però, ha rebut la resposta de representants d'altres formacions polítiques, d'exalt càrrecs de la Conselleria d'Educació i també de la Fapa.

"Cinisme, perquè és inviable i perquè el 60% de la nota d'accés a la universitat correspon al Batxillerat i només el 40% a l'EBAU (Avaluació de Batxillerat per a l'accés a la Universitat). A més de ser propaganda recentralitzadora per treure del bagul la revàlida estantissa de la LOMQUE, que no es varen atrevir a aplicar quan governaren", deia a la xarxa social X, per exemple, l'exdirector general de Planificació, Ordenació i Centres amb el Pacte Antoni Morante. Aquest dijous, però, Vera ha defensat el plantejament popular, en considerar "completament factible" implantar la prova única: "No es tracta de fer una EBAU única en continguts, sinó d'estructura; establir unes regles de joc comunes a tot l'Estat". Vera ha dit que es respectaran els continguts de cada comunitat, un criteri que xoca amb el que va defensar el dimecres Feijóo. El conseller considera que la Selectivitat única "va en benefici dels estudiants de les Balears, perquè Espanya és districte universitari únic, i és lògic que tothom pugui accedir en igualtat de condicions a la universitat".

Amb les competències transferides

Més enllà de la Conferència de Rectors, la Federació d'Associacions de Pares de Mallorca (Fapa), Cristina Conti, ha qualificat "d'anunci electoral" la proposta de Feijóo, en un moment en què "es nota que hi ha eleccions gallegues a la vista, i conductes incendiàries per part de certa gent". "De nou, posen l'educació al centre de la guerra", ha afegit. Conti considera que unificar les EBAU "no es fa d'avui per a demà". La proposta popular "no té recorregut i són els rectors els que n'han de prendre la decisió", va dir. Si no es fa de manera consensuada, "això serà can Bum". També considera que hi ha certs aspectes que sí que es podrien unificar, "però no tota la prova". "Tenim les competències transferides, i el que no es pot fer és tenir-les per a unes coses i centralitzades per a unes altres", afirma.

El ministeri d'Educació, per la seva banda, també va qualificar "d'inviable" l'EBAU comuna que vol implantar Feijóo: "Fent aquesta proposta, que és una prova per a les seves onze comunitats, no estan incentivant la desigualtat?", s'han preguntat des del departament que dirigeix Pilar Alegría. El Ministeri també ha explicat que existeixen sentències del Tribunal Constitucional que conclouen que correspon a Educació fixar la normativa bàsica de l'EBAU, "però sempre respectant l'autonomia de les comunitats autònomes i de les universitats". Pel que fa a la proposta del PP d'impulsar uns criteris de correcció dels exàmens comuns, el Ministeri ha explicat que varen fer una prova pilot de la nova EBAU a més de 50 centres espanyols, però el PP "no hi va voler participar".

stats