Societat 25/01/2024

FAPA Mallorca critica la Selectivitat única de Feijóo: "Es nota que hi ha eleccions gallegues a la vista"

El líder del PP va proposar unificar les proves a les 11 autonomies on governa el seu partit, en pro de "la igualtat d'oportunitats"

2 min
Estudiants fent un examen de les PBAU a la UIB aquest juny.

PalmaEl líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va anunciar aquest dimecres que les 11 comunitats autònomes del PP impulsaran una Avaluació de Batxillerat per a l'Accés a la Universitat (EBAU) comuna per al curs 2025, en continguts i data. Segons va dir, "no té sentit" tenir 17 proves diferents". D'aquesta manera, va instar el govern estatal a aplicar la proposta a tot Espanya, perquè "camina cap al sistema d'igualtat d'oportunitats" a l'hora d'accedir a les facultats. La Federació d'Associacions de Pares de Mallorca (FAPA), però, posa en quarantena el pla popular.

Davant el plantejament de Feijóo, la presidenta de FAPA Mallorca, Cristina Conti, l'ha qualificat d'"anunci electoral", en un moment en què "es nota que hi ha eleccions gallegues a la vista, i conductes incendiàries per part de certa gent". "I, de nou, l'educació, al centre de la guerra. Unificar les PBAU no es fa d'avui per a demà", ha dit Conti. La proposta popular "no té recorregut i són els rectors els que han de prendre la decisió". Si no es fa de manera consensuada, "això serà can Bum", assegura. També considera que hi ha certs aspectes que sí que es podrien unificar, "però no tota la prova". "Tenim les competències transferides, i el que no es pot fer és tenir-les per a unes coses i centralitzades per a unes altres", diu. Una de les idees amb què Feijoo justifica la seva proposta és la igualtat d'oportunitats, però Conti sentencia que, "per aconseguir-la, cal solucionar molts altres aspectes, abans que les EBAU".

El Ministeri rebutja la proposta

Fonts del PP han explicat que el seu objectiu és que les 11 autonomies en les quals governen impulsin una EBAU comuna "en continguts, criteris de correcció i data de celebració". Si el govern d'Espanya rebutja la reforma per al 100% dels estudiants espanyols, el PP l'aplicarà sobre el 70% dels alumnes que resideix en autonomies on governa.

El Ministeri d'Educació, per la seva banda, ja ha qualificat d'"inviable" l'EBAU comuna que vol implantar Feijóo: "Fent aquesta proposta, que és una prova per a les seves 11 comunitats, no estan incentivant la desigualtat?", es pregunten des del departament que dirigeix Pilar Alegría. El Ministeri ha explicat que existeixen sentències del Tribunal Constitucional que conclouen que correspon a Educació fixar la normativa bàsica de l'EBAU, "però sempre respectant l'autonomia de les comunitats autònomes i de les universitats".

Des del Ministeri asseguren que el PP està proposant que els alumnes s'examinin dels ensenyaments mínims fixats per Educació, que són els comuns per a tots els territoris, atès que l'altra meitat del currículum és diferent a cada autonomia. El Ministeri incideix que els continguts que estudien en comú totes les comunitats autònomes són la part dels ensenyaments bàsics fixats per Educació, per la qual cosa consideren que la proposta de Feijóo "seria una contradicció". Pel que fa a la proposta del PP d'impulsar uns criteris de correcció dels exàmens comuns, Educació apunta que van fer una prova pilot de la nova EBAU a més de 50 centres espanyols, però el PP "no hi va voler participar".

stats