Societat 01/05/2024

Prop de 2.000 persones es manifesten a Palma amb motiu del primer de maig amb el focus en la reducció de la jornada laboral

"Un salari digne no és un privilegi" o "ni una mort més, terrorisme patronal" han estat algunes de les consignes

ARA Balears
2 min
Els manifestants enfilen les Avingudes durant la marxa d'aquest matí.

PalmaProp de 2.000 persones s'han manifestat aquest primer de maig a Palma per reivindicar, entre altres qüestions, pujades salarials i una reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals, segons ha recollit Europa Press.

Amb el lema 'Per una plena ocupació, menys jornada, millors salaris', la concentració organitzada per CCOO i UGT ha començat al parc de les Estacions al migdia, ha continuat per Avingudes i ha finalitzat al parc de la Mar. Algunes de les consignes de la concentració han estat "un salari digne no és un privilegi" o "ni una mort més, terrorisme patronal", amb les quals els assistents han deixat patents algunes de les reivindicacions.

El secretari general de CCOO a les Balears, José Luis García, ha criticat que aquest 2024 està sent un any de "paràlisi" en termes laborals i econòmics, ja que "no hi ha mesures que aprofitin el moment econòmic de l'Arxipèlag per consolidar un projecte de futur".

Per part seva, la presidenta de la gestora d'UGT, Amparo Burgueño, ha indicat que aquest dia "és un punt de partida", perquè "ara sí o sí, a la reforma laboral se li ha de donar una segona tanda", ja que, considera, "hi ha feina i contractes indefinits, però hi ha sobrecàrrega de feina i salaris que han de pujar pel nivell de vida a les Balears".

Burgueño també ha defensat la darrera reforma laboral i ha reivindicat que el salari mínim interprofessional s'ha d'acostar al 60% del salari mitjà europeu, situat en els 1.600 euros mensuals. Així mateix, ha demanat l'"adaptació" de les jornades laborals, que "fa 40 anys que no es toquen", mentre que ha argumentat que en aquestes quatre dècades "han canviat moltes coses" i la tecnologia "ha aconseguit que es facin més coses en menys temps".

Els dos representants sindicals han conclòs els discursos amb una crida al vot a les "forces progressistes" per a les eleccions europees del pròxim 9 de juny i, CCOO ha cridat a participar en la manifestació de l'Obra Cultural Balear per la defensa del català aquest diumenge.

300 persones a la manifestació alternativa

Per la seva banda, els sindicats CGT i CNT han convocat una manifestació alternativa, que ha partit des de plaça Espanya fins a l'Hort del Rei, a la qual han assistit unes 300 persones.

Desviaments de l'EMT

Cal tenir en compte també que l'Empresa Municipal de Transport (EMT) ha desviat diverses línies, entre les 11 i les 14 h, amb motiu de la manifestació. Així, les línies afectades són L3, L4, L5, L7, L8, L10, L12, L16, L20, L23, L24, L25, L31, L32, L33, L35, L46 i L47.

A més, les parades 1051, 981, 543, 110, 390, 598, 455, 810, 360, 1, 6, 1377, 799, 456, 457 i 458 quedaran anul·lades durant el temps que durin els desviaments. L'EMT ha recomanat als usuaris que consultin les rutes alternatives als avisos de l'aplicació, a la web i a les parades afectades.

stats