Societat 14/05/2022

La seguretat de dades, a debat al CaixaFòrum

Tres expertes expliquen com afecta la tecnologia a la societat

2 min
Esther Paniagua, Gemma Galdón i Nerea Luis en el debat

PalmaEl CaixaFòrum de Palma ha acollit aquest divendres la Jornada de privacitat Mallorca 2022, un esdeveniment amb centenars d'assistents i en el qual les expertes Esther Paniagua, Nerea Luis i Gemma Galdon han explicat com afecta la tecnologia a la societat. 

La intimitat dels usuaris a internet no està protegida. Si bé va néixer com una plataforma "oberta, lliure, per connectar i compartir", les grans corporacions han utilitzat aquesta eina per espiar la societat i utilitzar-la amb fins comercials. "Les empreses pensaren com fer doblers i la manera més fàcil és la publicitat. Per poder lucrar-se necessiten la nostra atenció i d'aquí neix la tecnologia persuasiva, que es basa a desenvolupar pàgines web o espais en línia que ens enganxin i ens facin addictes", explica Paniagua.

Tot i així, encara que la societat sospiti sobre la vulneració de la intimitat, ho continua volent perquè "aquestes empreses ens fan la vida més fàcil, mai tractaran de canviar la nostra opinió completament, però sí que ens orientaran", diu l'experta.

Però no només són les empreses les que vigilen la societat a través de les dades, sinó també els governs. "Com a sistema de vigilància massiva del ciutadà, els governs també utilitzen les grans corporacions que estan menys protegides en forma de seguretat per poder-hi accedir. Fins i tot de vegades tracten de forçar aquestes companyies perquè construeixin el sistema de manera menys segura, amb una encriptació relaxada", apunta Paniagua.

Respecte dels altaveus intel·ligents, l'experta assegura que amb aquests dispositius "no només ens estan escoltant, sinó també gravant", i recorda que en algun cas "s'han enviat gravacions per error". Paniagua adverteix: "Qualsevol cosa que quedi registrada es pot emprar en contra de l'usuari".

No obstant això, l'experta assegura que hi ha maneres d'estar més protegit: no fer servir un correu electrònic gratuït i pagar pel servei o desactivar la geolocalització automàtica i l'activació per veu d'assistents virtuals. "És cert que la nostra privacitat depèn de nosaltres, però les grans corporacions haurien de fer les coses bé".

stats