Societat 13/03/2022

Segon batle segrestat per les tropes russes

Primer va ser l'edil de Melitópol i ara el de Dniprorudne

ARA Balears
2 min
Protesta per l'alcalde de Melitópol

PalmaEl batle de Dniprorudne, una ciutat a la riba del riu Dniéper de poc menys de 20.000 habitants, situada a la província central de Zaporíjia, hauria sigut segrestat per les tropes russes en les passades hores, informa el govern regional ucraïnès de la zona. Ievhen Matviiv seria així el segon edil que els invasors retenen sense que, de moment, es conegui el seu parador.

El primer segrest es va produir divendres a la tarda. Segons el govern d'Ucraïna, el batle de la ciutat ucraïnesa de Melitópol (situada al sud-est del país), Ivan Fedorov, va ser pres com a ostatge per un grup de deu soldats russos des de divendres encara no se n'ha sabut res.

Ara per ara, les forces russes han nomenat una nova alcaldessa a la ciutat ocupada de Melitópol: Galina Danilchenko, una antiga regidora de la ciutat, segons informa la web de l'administració regional de Zaporíjia. D'acord amb informacions que publica The Guardian, Danilchenko es va dirigir als residents de Melitópol per la televisió local assegurant-los que "retornaria la ciutat a la normalitat". Va acusar també una part de la població de la ciutat que intentaria "provocar una reacció de mal comportament". "Us demano que no cediu a les provocacions. Faig una crida als regidors, elegits pel poble, a tots els nivells. Com que vau ser elegits pel poble, és el vostre deure preocupar-vos pel benestar dels vostres ciutadans".

La Unió Europea ha condemant aquests dos segrestos, segons ha publicat el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, en el seu perfil de Twitter. Borrell manifesta que els dos segrestos suposen "un altre atac contra les institucions democràtiques a Ucraïna i un intent d'establir estructures de govern alternatives il·legítimes en un país sobirà".

El president del Consell Europeu, Charles Michel, també ho ha condemnat: "Aquests segrestos i altres pressions sobre les autoritats locals d'Ucraïna són una altra flagrant violació del dret Internacional. L'agressió militar i política de Rússia contra Ucraïna ha de cessar", ha exposat a Twitter.

Un grup d'eurodiputats reclama l'alliberament immediat de l'alcalde de Melitópol

Una desena d'eurodiputats van subscriure ahir dissabte una iniciativa per demanar l'"alliberament immediat" del batle de Melitópol. "Demanem a les autoritats militars russes l'alliberament d'Ivan Fedorov i que es garanteixi la seva salut i seguretat", han explicat els parlamentaris en un comunicat.

Firmen el text David McAllister, Michael Gahler, Radoslaw Sikorski (del Partit Popular Europeu), Tonino Picula (socialdemòcrata), Nathalie Loiseau, Petras Austrevicius (Renovar Europa), Jaak Madison (Identitat i Democràcia), Viola von Cramon-Taubadel (Verds) i Adam Bielan (Conservadors i Reformistes). Per aquests eurodiputats la situació del batle és "un altre exemple dels actes il·legals, cínics i bàrbars perpetrats per les forces armades russes en el context de la seva descabellada agressió contra Ucraïna".

stats