Societat 04/11/2022

El sector agroalimentari balear és el segon més petit d'Espanya

Un informe destaca que les exportacions a les Illes es recuperen amb un creixement del 30%, tot i que només representen el 0,2% de les vendes a l'exterior de tot l'Estat

1 min
Treballadors fent feina al camp

PalmaEl sector agroalimentari balear és el segon més petit d'Espanya, en aportar l'1,3% del valor afegit brut (VAB) del sector en l'àmbit estatal el 2021, segons dades de l'Observatori sobre el sector agroalimentari de les regions espanyoles de Cajamar. El sector suposa el 4,4% (1,3 milions d'euros) de l'economia i el 7,1% (36.585 persones) de l'ocupació total de les Illes.

L'informe destaca l'evolució de les exportacions del sector a les Balears que, després de caure un 27,2% el 2020, es recuperen amb un creixement d'un 30% el 2021. Aquest augment de les exportacions es tradueix en un superàvit comercial de 12 milions d'euros, el primer saldo positiu en els darrers 14 anys. Tot i això, només representen el 0,2% del total de les vendes a l'exterior de productes agroalimentaris espanyols, cosa que situa les Balears com la regió menys exportadora del sector. En canvi, Catalunya i Andalusia concentren més del 40% d'aquestes exportacions.

Les empreses de l'agroindústria balear suposen el 13,9% de les empreses manufactureres de les Illes. L'estudi subratlla que es caracteritzen per ser majoritàriament microempreses (61,4%), encara que les empreses sense assalariats (21,8%) i la petita empresa (15,8%) també són importants. "El sector agroalimentari balear és el menys productiu de tot el país i combinat amb els alts costos salarials mitjans, posicionen la regió com la menys competitiva de l'activitat agroalimentària espanyola, gairebé un 50% menys que la mitjana nacional", diu l'informe.

Pel que fa a la despesa per càpita en adquisició d'aliments, Balears baixa un lloc al rànquing respecte d'altres anys, deixant la tercera posició per situar-se com la quarta comunitat autònoma amb més despesa, 1.826 euros/persona, 13,4% més que la mitjana estatal.

stats