Societat 23/01/2024

Satse, sobre la situació a Son Espases: "Fa tres setmanes que tenim pacients pendents d'ingrés"

El sindicat denuncia que els 15 llits activats amb el pla de contingència "no són suficients"

ARA Balears
2 min
Urgències de Son Espases.

PalmaEl Sindicat d'Infermeria Satse ha advertit de la manca de llits a l'Hospital Universitari Son Espases i ha recordat que fa "tres setmanes que denunciam aquesta situació", atès que hi ha uns nivells "molt alts" de pressió i "pacients pendents d'ingrés". "Els professionals estan exhaustos, després de tres setmanes en aquest nivell; estan esgotats", ha indicat la delegada de Satse a Son Espases, Erlina Vijande.

En aquesta línia, ha explicat que als 62 pacients pendents d'ingrés anunciats aquest dimarts per l'IB-Salut a Son Espases cal sumar-n'hi 15 més, corresponents als llits activats en el marc del pla de contingència de l'hospital, que, a més, "no són suficients". "S'ha habilitat una zona de 15 llits en una unitat, però depèn del servei d'Urgències", ha insistit la delegada.

D'altra banda, Vijande ha lamentat, a escala general, la situació de falta de llits a les Balears: "Es nota cada vegada que hi ha un col·lapse a les Urgències". La situació a l'hospital no només pot ser responsabilitat de Son Espases, sinó que "tant la Conselleria de Salut com l'IB-Salut han de ser conscients que falten llits i això sobrecarrega la pressió de les Urgències, i també els treballadors, que tenen una ràtio de pacients desproporcionada".

Poder treballar "en condicions òptimes"

La delegada ha informat, així mateix, que, arran d'aquesta situació, han mantingut reunions amb la Direcció d'Infermeria i que també han sol·licitat una trobada amb Gerència "per conèixer quin pla té per fer front a la pressió assistencial a les Urgències", però encara queda pendent fixar la data de la reunió.

Vijande, de nou, ha insistit que no tota la responsabilitat és de Son Espases, sinó també de l'Administració, i ha matisat que és l'hospital de referència i, per tant, no pot tancar les portes. "La resta, sí, i tots els seus pacients venen aquí". "Per a nosaltres és molt important que els treballadors puguin treballar en condicions òptimes i que es cuidi les infermeres, que tenen una gran responsabilitat. Si les sobrecarregam i no se solucionen els problemes a les Urgències, si ja és complicat trobar infermers aquí, en aquest nivell encara és més difícil", ha sentenciat.

stats