SANITAT
Societat 16/08/2019

El Satse titlla de “temerària” la manca de sanitaris

El sindicat no veu millores en les condicions laborals d’infermeria a les clíniques Juaneda i Miramar quasi quatre mesos després de l’ERO

Alba Tarragó
3 min
El Satse titlla de “temerària” la manca de sanitaris

PalmaL’ERO del Grup Juaneda es concretà a principis d’any en l’acomiadament de 62 treballadors de la policlínica Miramar, 24 dels quals eren infermers i auxiliars d’infermeria. Aquesta reducció no només ha afectat la salut de la plantilla, sinó que podria incloure efectes en els pacients. La delegada del Satse en aquesta clínica, Olga Ortiz, considera que és “temerari haver de dur quatre o cinc pacients a l’UCI, ja que el màxim sol ser de tres”.

Els casos tant de la Juaneda com de la Miramar, ambdues pertanyents al mateix grup empresarial, són alguns exemples d’explotació laboral dins el sector de la infermeria. “Venen a treballar un dia i se’n van perquè les condicions són ridícules”, assegura Ortiz. El sindicat d’infermeria va denunciar el mes d’abril passat a Inspecció de Treball la falta de personal. Aquesta queixa s’estenia també a la clínica Juaneda, on el problema se centrava en l’àmbit de quiròfan. Encara que actualment ambdós centres hagin començat a recuperar la contractació prèvia als acomiadaments, moltes denúncies sindicals continuen vigents.

Segons la delegada de Miramar, “hi ha una lleugera intenció de contractar i es fan entrevistes, però les ofertes de treball tenen males condicions”. Un altre inconvenient relacionat amb les retallades de plantilla és “l’absentisme brutal que hi ha”, afegeix. “La gent està estressada i cremada i per això es dona de baixa”, confessa. Però això no es reflecteix en els informes: “És complicat relacionar les baixes amb la feina, perquè aquesta mena de malalties estan molt tipificades”.

Des de Miramar criticaven principalment que la manca de personal d’infermeria fos compensada amb un augment de les hores extres dels treballadors. Si bé l’estatut marca el màxim d’hores extres per persona en 80 anuals, “quan es va posar la denúncia a l’abril hi havia una persona que ja en portava 100 en quatre mesos”, declara la sindicalista. Aquesta mesura s’ha continuat mantenint durant el maig i el juny, la qual cosa demostra que el personal continua sent insuficient.

Tot i que el sindicat no ha rebut resposta per part d’Inspecció de Treball, la delegada del Satse a Juaneda, Sara Jarillo, considera que la clínica es deu haver assabentat del problema, perquè han començat a fer canvis. Ara, el centre torna a ser qui contracta els infermers de quiròfan, mentre que abans era l’empresa d’anestèsia -subcontractada per Juaneda- la que s’encarregava de reclutar el seu propi equip. El resultat va ser “un desastre, perquè no es va agafar personal suficient”, assenyala Jarillo, i per això s’ha tornat a l’estadi anterior.

“A poc a poc les retallades se supleixen, però no al 100%”, i això provoca una sobrecàrrega de treball en els professionals, que estan més “preocupats i cansats”. Jarillo reconeix que “la gent s’ha donat de baixa voluntària i més de trenta persones ja se n’han anat”.

“La idea era treure personal i canviar les coses d’una manera organitzada”, però Jarillo nega haver vist aquests canvis: “Ens varen dir que els zeladors es reduirien i farien només les seves funcions, però continuen ajudant a les plantes, a manteniment i traient els fems”.

En el cas dels sanitaris de planta, com a mesura “s’ha tancat la meitat del tercer pis per no superar la ràtio d’un infermer o infermera per cada 15 pacients”. Aquesta xifra “es va superar en dues o tres ocasions”, diu Jarillo, moment en què varen decidir posar la denúncia.

Totes aquestes demandes es varen dur al Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears, que es va reunir amb el Grup Juaneda a l’abril perquè es prenguessin mesures. La resposta de l’empresa va ser que “sempre havien intentat cobrir les xifres d’infermeres”, segons el col·legi. Aquest mitjà ha intentat reiteradament posar-se en contacte amb l’empresa per corroborar aquestes informacions, però el departament de comunicació ha deixat la petició sense atendre.

El Coiba té intenció de traslladar aquestes qüestions al nou Govern de les Illes Balears i, de moment, ha posat a l’abast tant de pacients com de treballadors un apartat a la seva web per registrar denúncies d’aquest tipus.

stats