Societat 07/07/2022

SATSE acusa l'IB-Salut de "pressionar" les infermeres per fer hores extres

El sindicat d'infermeria afirma que hi ha més d'un centenar de contractes per cobrir

2 min
Infermeres i metges afronten el fred alarmats i esgotats

PalmaEl sindicat d'infermeria SATSE ha acusat l'IB-Salut de "pressionar" les infermeres que treballen en el sistema sanitari públic de les Illes Balears a fer hores extres "sense una compensació justa". Alerten que, després de dos anys de pandèmia i amb l'arribada de la nova temporada turística i la setena onada, els professionals han arribat a "nivells d'estrenuïtat inhumans" i que l'Administració està cobrint la manca de professionals "a costa de milers d'hores extraordinàries, renúncies personals i esgotament físic i emocional".

"El Servei de Salut ha d'abandonar aquest tracte abusiu i militaritzat, incentivant i motivant els seus professionals com els correspon", exigeixen. En aquesta línia, denuncien que els professionals d'infermeria estan "assumint molts més pacients d'allò establert, amb torns eterns i esgotadors", mentre que l'IB-Salut els "insta, fins i tot, a fer hores extres en els seus dies de descans o doblant la jornada, un dia després de l'altre, sense aturar".

Així mateix, SATSE afirma en un comunicat que "l'escassetat de professionals sanitaris", sobretot infermers, està portant els hospitals i els centres de salut illencs a una "situació caòtica" que fins i tot "amenaça la prestació d'una òptima assistència sanitària". Segons el seu parer, el fet que hi hagi dèficit de professionals es deu a una "deshumanitzada gestió del personal d'alguna gerència", l'alt cost de vida de les Illes i la "manca de planificació" dels recursos humans.

D'altra banda, valoren positivament l'estabilització de les plantilles, però "lamenten profundament" que l'IB-Salut "no hagi previst" que hi hauria una major demanda de vacances i que la borsa de treball estaria "pràcticament esgotada". El sindicat apunta que la conseqüència d'aquesta situació és que hi ha "més d'un centenar de contractes" que estan pendents de cobrir que s'han de substituir amb el personal que està actiu. "Les Urgències dels hospitals i de l'Atenció Primària estan en una situació totalment insostenible", tanquen.

Més de 1.500 contractes per cobrir vacances

Fonts de l'IB-Salut asseguren que les borses estan buides "perquè s'ha contractat tot el que hi havia" i ha remarcat que s'han fet més de 1.500 contractes per cobrir les vacances del 2022. Pel que fa a l'activitat extraordinària, assenyalen que "hi ha comunitats que estan cancel·lant vacances i això aquí no està damunt la taula". Això sí, es proposa als professionals si "voluntàriament, qui vulgui, pugui modificar els períodes vacacionals previstos o fer hores extraordinàries de manera remunerada".

stats