Festes de la Mercè de Barcelona
Societat 25/09/2022

"Ens han intentat trencar els vidres amb pernils": vandalisme i un mort per la Mercè

La plaça Espanya i el seu entorn han tornat a ser l'escenari de disturbis en una nit amb 12 detinguts

4 min
Els Mossos d'Esquadra, davant d'una de les botigues malmeses en els alderulls durant la segona nit de la Mercè

Barcelona"Ens han intentat trencar els vidres amb els pernils que han saquejat a la xarcuteria del davant". Als propietaris de la històrica botiga Confeccions Ros, al carrer Creu Coberta del barri de Sants de Barcelona, els ha tornat a tocar el rebre aquestes Festes de la Mercè. Si l'any passat, després d'una de les nits de macrobotelló a la plaça Espanya, es van haver d'enfrontar als assaltants per evitar que s'enduguessin tota la roba que tenien als aparadors, aquesta matinada els han tornat a esquerdar els vidres. No són els que s'han endut la pitjor part: a la vorera de davant, i uns quants metres més enllà, la Xarcuteria Muntanya ha quedat saquejada. "S'han endut una quantitat important de pernils i d'altres embotits que teníem a l'aparador i penjats a la part de davant de la botiga", resumeix, resignat, Sergio San Segundo, que és el fill del propietari. I afegeix que també els han pres uns 500 euros que tenien al calaix i els han destrossat tot l'aparador.

"A nosaltres ens volien trencar els vidres per fer la gamberrada, només per riure, però com que el greix del pernill rellisca, no ho han aconseguit", explica Vicenç Ros, de Confeccions Ros. Aquest matí tenien tot l'aparador, que és del 1926 i és difícil de protegir amb una persiana, ple de greix i restes de pernil. "No hi ha dret que hagi pogut passar el mateix i al mateix lloc", es resigna un comerciant de l'eix Creu Coberta que prefereix no dir el seu nom. L'associació de comerciants de la zona ja ha lamentat que, un cop més, les botigues de la zona hagin tornat a ser víctimes dels saquejos: "Vam demanar a l'Ajuntament i a la policia reforçar la seguretat. No ha servit de res. No hi ha autoritat, ni capacitat, ni vergonya".

Aquesta és només una part del balanç de la segona nit de les Festes de la Mercè a Barcelona, que també ha deixat un mort per apunyalament a la mateixa plaça Espanya i set motos i vuit contenidors cremats a l'entorn. Després d'una primera nit de festa tranquil·la, que va quedar escurçada per la pluja i que no va registrar incidents, i d'un dia amb moltíssima participació a tots els escenaris, el desallotjament de la zona de la plaça Espanya ha tornat a portar problemes. L'incident més greu de la nit, però, s'ha registrat abans, a les 3.16 de la matinada, quan la policia ha rebut l'avís que hi havia un noi d'uns 25 anys malferit al costat de la boca de metro d'Espanya, al peu de les torres venecianes. Al jove l'han traslladat a l'hospital, on se n'ha confirmat defunció. Els Mossos d'Esquadra ja investiguen l'homicidi, que és el setè en set dies a Catalunya, i el tinent d'alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, el desmarca tant dels aldarulls que hi ha hagut a la zona en el desallotjament com de la mateixa programació de la Mercè.

Un ferit per arma blanca a Bogatell

Els enfrontaments amb els equips de neteja i la policia han començat passades les 4.30 de la matinada, quan unes 500 persones es resistien a marxar de la plaça. Hi ha hagut destrosses al mobiliari i enfrontaments amb els agents. Els incidents han durat uns 45 minuts i, segons l'Ajuntament, a dos quarts de sis de la matinada ja s'havia recuperat la normalitat, tot i que les botigues afectades pels saquejos asseguren que a les sis encara hi havia trencadisses al carrer Creu Coberta. Entre Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana han detingut 12 persones relacionades amb els aldarulls, dues de les quals estarien directament implicades en el saqueig de la xarcuteria. I el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va haver d'atendre 46 ferits al conjunt de la ciutat, entre els quals hi ha el jove que va acabar morint i un ferit greu per arma blanca a la platja del Bogatell. 

Batlle ha defensat que, en qualsevol cas, els incidents d'aquesta matinada ha sigut d'una intensitat "molt menor" de la que es va viure l'any passat, amb una autèntica batalla campal al voltant de la plaça Espanya i grans botellons també a la platja del Bogatell. I ha recordat que aquest any el dispositiu policial és més nombrós que el de l'any passat, quan no es va programar concerts a causa de la pandèmia. De cara a la pròxima nit de festa major, l'Ajuntament diu que "redistribuirà" la força policial.

Els vidres de Confeccions Ros amb el rastre del pernil

El tinent d'alcaldia de Cultura, Jordi Martí, ha destacat que malgrat els disturbis d'aquesta última nit, la Mercè s'està vivint amb "absoluta normalitat" i amb "moltíssima gent" als diferents escenaris, i ha fet una crida als barcelonins "a sortir de festa". Es calcula que unes 40.000 persones han passat cada nit només per l'avinguda Maria Cristina, un escenari que sedueix públic molt jove.

Que el nou episodi de disturbis hagi tornat a afectar la zona que va quedar més malparada l'última Mercè ha generat la crítica unànime de tots els grups de l'oposició. Alguns, com ERC, asseguren que el govern municipal haurà de donar explicacions de per què ha pogut tornar a passar el mateix al mateix lloc. Junts acusa els de Colau de "minimitzar" uns fets que veu d'una "gravetat extrema", i Ciutadans creu que el balanç d'aquesta segona nit de la Mercè confirma Barcelona com "la ciutat més insegura de l'Estat" i acusa el govern municipal de "mirar cap a una altra banda". La mateixa crítica que fa Valents, que diu que el format actual de la festa no garanteix la seguretat i que els de Colau estan més preocupats "de vendre ideologia" que de posar-hi remei.

L'associació Barcelona Comerç, al seu torn, ha demanat mesures "immediates" per evitar que els aldarulls es repeteixin durant el que queda de Mercè i ha instat, també, a obrir un debat més reposat sobre el problema de la seguretat a Barcelona.

stats