Societat 23/01/2021

Sant Antoni de Portmany detecta 12 positius en el primer dia del cribratge

S'han fet 1.424 proves durant la primera jornada

Ara Balears
2 min
Un centre de salut en el moment que es fan tests del covid-19 / ISAAC BUJ

PalmaDurant el primer dia de cribratge massiu per detectar casos de coronavirus a Sant Antoni de Portmany (Eivissa) s'han trobat 12 positius entre les 1.424 proves que s'han fet. El dispositiu s'ha posat en marxa al poliesportiu Ses Païsses i està preparat per fer proves a més de 1.000 persones al dia. L'objectiu de la Conselleria de Salut és detectar el nombre més gran de casos asimptomàtics per tal de tallar cadenes de transmissió de virus.

L'equip que treballa en aquest filtratge està format per gairebé 40 professionals i a Eivissa s'han activat 10 línies d'atenció que permeten prendre mostres cada tres minuts a cada taula. Als assistents, se'ls fa un test ràpid d'antígens i n'obtenen els resultats en un termini màxim de 15 minuts. Si són positius, se'ls fa una prova PCR de confirmació, i també als seus contactes estrets.

La consellera de Salut, Patricia Gómez, i la consellera de Presidència, Pilar Costa, han visitat avui aquest dispositiu d'Eivissa. Durant una roda de premsa, Gómez ha advertit que "un test d'antígens negatiu no significa tranquil·litat, perquè podria ser un cas positiu que el test no detecti perquè no té símptomes", ha dit.

Així mateix, ha insistit que "no podem abaixar la guàrdia" i ha recordat que a Eivissa hi ha una incidència acumulada de "2.000 casos a 14 dies i més de 1.000 a set dies" per cada 100.000 habitants. Per això, preveu que "encara hi haurà una setmana o deu dies més d'incidència acumulada molt elevada".

El cribratge de Sant Antoni de Portmany durarà fins dia 26 de gener. Els pròxims es faran a Santa Eulàlia (entre el 28 de gener i l'1 de febrer). Cal destacar que l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha ampliat la seva capacitat i ha passat de 145 a 179 llits per atendre pacients de covid-19. També hi ha habilitats 15 llits d'UCI i es podria arribar a 44 amb futures ampliacions, explica el Govern en una nota.

stats