Societat 22/01/2021

La pandèmia es descontrola a Eivissa

La incidència de l’illa frega els 2.000 casos per cada 100.000 habitants i el Govern hi envia 10 infermeres de Mallorca per reforçar l’assistència

E. N.
3 min
La pandèmia es descontrola a Eivissa

PalmaEls contagis de coronavirus creixen sense fre a Eivissa. L’illa tenia, al tancament d’aquest setmanari, una incidència acumulada a 14 dies (IA 14) de 1.970 casos per cada 100.000 habitants, més del doble que fa una setmana. Divendres, es detectaren 366 casos nous en un sol dia, més que en les tres altres illes juntes. “Aquest creixement exponencial s’ha d’aturar com sigui”, deia la consellera de Salut, Patricia Gómez, després d’una reunió amb el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, i la cap de l’àrea del mateix organisme, María José Sierra.

Segons Gómez, en la reunió, bàsicament es varen valorar les darreres mesures, però no es va tornar a abordar avançar el toc de queda a les 20 h. Fonts de Salut asseguren que és una possibilitat encara oberta, però que si finalment s’accepta, es farà en el marc del Consell Interterritorial.

Atesa la situació crítica de l’illa, el Govern ha decretat el tancament perimetral de la major de les Pitiüses a partir d’aquest dissabte. A més, a partir de dilluns s’hi desplaçaran 10 infermeres de Mallorca per reforçar l’assistència sanitària. L’IB-Salut ofereix un complement salarial als professionals que acceptin moure’s a Eivissa per donar suport, si és necessari.

Una altra prova de l’alta transmissió del virus a Eivissa és el resultat del cribratge massiu que s’ha fet a Vila aquesta setmana: s’han detectat 441 casos de coronavirus d’un total de 7.154 tests. Sembla que la variant britànica influeix en l’increment de les infeccions, però no va ser la causa de l’inici del brot. Així ho va afirmar el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, en la seva darrera compareixença. Va explicar que la causa principal del rebrot varen ser clarament les reunions nadalenques, però va avançar que, pels casos sospitosos que s’estan trobant darrerament, es pot esperar que “en les properes setmanes” aquesta variant -fins un 70% més contagiosa- passi a ser la predominant a l’illa, com ja s’ha vist en altres països com el Regne Unit. Cal recordar que, per ara, l’hospital de Son Espases ha confirmat 25 casos d’aquest llinatge (16 a Mallorca i 9 a Eivissa). El cap del Servei de Microbiologia de l’hospital de Son Espases, Antonio Oliver, va assegurar la setmana passada que analitzen “un nombre respectable de casos sospitosos”.

La situació sanitària empitjora també a Formentera i per això l’Executiu ha decidit que l’illa passi al nivell 4 d’alerta màxima sanitària a partir de dilluns. La petita de les Pitiüses -que des de fa una setmana està tancada perimetralment-és la que ha patit un augment de la incidència més forta, segons el darrer informe del Servei d’Epidemiologia del Govern, publicat divendres. Ha passat de tenir una IA14 de 239,5 casos la setmana passada a una taxa de 652,3 dies aquesta.

Mallorca s’estabilitza

A Mallorca, la incidència registra una baixada d’un 15% respecte de fa una setmana: la IA14 se situa en els 552,3 casos per cada 100.000 habitants, mentre que fa set dies era de 649,1. La millora a l’illa fa que el risc de rebrot en el conjunt de l’Arxipèlag davalli gairebé 15 punts i se situï en els 689. Cal recordar que la setmana passada aquest valor -que mesura els possibles casos diagnosticables les dues properes setmanes- va tocar sostre, amb 761 punts.

L’estabilització a Mallorca, però, no ha aconseguit que la IA14 de les Balears es redueixi. En el cojunt de la comunitat, la incidència puja un 10% i passa de 638,1 casos a 704,6. Aquest valor també va a l’alça a Menorca, on l’índex s’enfila dels 255,9 casos als 414,4 en una setmana.

Cal dir que, tot i la desacceleració dels contagis a Mallorca, Arranz es va mostrar partidari de mantenir les restriccions, perquè “si una cosa hem après, és que com més ràpid es volen llevar mesures que ens ajuden a abaixar casos, més problemes tenim”, va defensar el portaveu.

Per municipis, els que registren una incidència més elevada la darrera setmana (incidència a 7 dies per cada 100.000 habitants) són el d’Eivissa, amb 789 positius i una IA7 de 1.584 casos; seguit de Sant Antoni de Portmany, amb 265 positius i una IA7 de 1.007,4; i Santa Eulària del Riu, amb 309 positius en una setmana i una IA7 de 812,8 infeccions. Per àrees bàsiques de salut, la incidència puja en 18 zones, mentre que baixa en 40. Allà on l’augment és més pronunciat és, una vegada més, a les Pitiüses. I, en concret, a les zones de Can Misses, el Viver, Sant Jordi i Formentera. Per acabar, pel que fa als brots, se n’han detectat 61 de nous aquesta setmana, amb els quals són 648 el total des que va començar la pandèmia.

stats