Publicitat
Publicitat

SALUT

La sanitat anglesa, a la contra amb els cigarrets electrònics

N’aprova l’ús terapèutic per deixar de fumar

La sanitat pública anglesa ha publicat aquesta setmana l’informe que dóna llum verda als metges per poder prescriure cigarrets electrònics en els ambulatoris dins dels programes per deixar de fumar que ofereixen als ciutadans. L’informe, que va ser encarregat per determinar l’efecte d’aquests ginys en la salut, conclou que són un 95% menys perjudicials que el tabac i que contenen 60 substàncies cancerígenes menys. Amb aquesta decisió els anglesos es desmarquen del que diuen l’OMS, els Estats Units i fins i tot els seus veïns de Gal·les i Escòcia respecte al perjudici per a la salut d’aquests cigarrets electrònics.

L’estudi anglès també trenca l’argument dels que creuen que pot generar addicció i assegura que pràcticament la totalitat dels usuaris d’aquests vaporitzadors -que contenen una mínima quantitat de nicotina líquida- són fumadors o exfumadors. En les conclusions de l’estudi s’argumenta que cada any moren a Anglaterra 80.000 persones víctimes del tabaquisme i que si totes les persones fumadores fumessin només cigarrets electrònics, es reduiria el nombre de morts en 4.000. “Els cigarrets electrònics no estan del tot lliures de risc, però són molt menys perjudicials que els cigarrets normals”, afirma Kevin Fenton, director del departament de benestar i salut de l’Agència de Salut Pública anglesa, que va encarregar l’informe. En canvi, l’Associació Britànica de Metges es mostra escèptica amb els resultats de l’informe.

L’informe anglès contradiu l’estudi de l’Associació Mèdica dels Estats Units, que alertava que els adolescents que fumen cigarrets electrònics tenen més possibilitats de passar-se al tabac real que els que no hi tenen accés. Del mateix parer és el govern gal·lès, que ha equiparat els cigarrets electrònics als reals i els ha prohibit als locals públics. Després de llegir les conclusions de l’informe ha assegurat que mantindrà la prohibició: “Ens preocupa que pugui incitar els joves a fumar, especialment entre una generació que ha crescut sense fum”. També ha recordat que l’Organització Mundial de la Salut demana més regulació amb aquests cigarrets. Espanya de moment només els ha prohibit en centres mèdics públics, però no els ha equiparat al tabac encara.

Un negoci a l’alça al Regne Unit

Des del juliol del 2007 que està prohibit a Anglaterra fumar als pubs, cafès i locals públics tancats, però sí que s’hi permet inhalar els cigarrets electrònics, que s’han popularitzat en els últims cinc anys i que ja consumeixen 2,6 milions de britànics. Fins i tot algunes empreses permeten que els seus treballadors fumin vaporitzadors a la feina per evitar que perdin temps sortint al carrer. El mercat dels cigarrets electrònics mou 7.000 milions de dòlars al món i es preveu que el 2030 el volum de negoci superi els 50.000 milions de dòlars. És un mercat en clar ascens, especialment al Regne Unit. Un altre dels inconvenients d’aquests vaporitzadors és que són més cars que els tractaments que en aquests moments està prescrivint la sanitat anglesa, com ara els pegats i els xiclets de nicotina.

Visibilitzant l'assetjament sexual
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF