Societat 22/07/2020

Els rastrejadors balears detecten el doble de contactes que la mitjana estatal

Salut farà proves PCR als treballadors de Mercapalma

Maria Llull
2 min
Els rastrejadors detecten 6 contatges per malalt de coronavirus a les Balears

PalmaEls 162 rastrejadors de les Balears detecten el doble de contactes de pacients amb covid-19 que la mitjana estatal, segons ha indicat aquest dimecres la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez. "La mitjana de rastreig a Espanya és de tres contactes, mentre que a les Balears nosaltres en detectam sis", ha explicat. Gómez s'ha reunit aquest dimecres amb representants dels consolats de diferents països –Regne Unit, Alemanya, França, Noruega o Dinamarca–, juntament amb el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i la delegada del govern espanyol, Aina Calvo.

D'altra banda, Salut començarà a fer proves PCR als treballadors de Mercapalma el pròxim divendres, segons ha indicat Gómez. "Prenem decisions constantment per adaptar-nos a la situació de la pandèmia i continuam amb la vigilància dels col·lectius de risc. Com ja vàrem fer amb els escorxadors, ara farem un cribratge als treballadors de Mercapalma i també volem fer PCR a grups professionals, com els fabricants carnis", ha explicat.

A l'espera de la resposta de Madrid

Sobre la proposta que varen fer les Balears a Madrid per controlar a ports i aeroports els passatgers que venen de comunitats amb una incidència alta de covid-19, la consellera ha reconegut que el Govern encara espera una resposta de l'executiu de Pedro Sánchez. "Hem traslladat al Ministeri la nostra preocupació i ho estan estudiant", ha dit Gómez, qui ha recordat que les competències a ports i aeroports "són del govern espanyol". "Nosaltres hem fet arribar les inquietuds del comitè d'alerta de malalties infeccioses. Si hi ha controls, ha de ser de llocs on la incidència acumulada és elevada", ha afegit, a més de recordar que la incidència acumulada a Espanya és de 27,39. El control seria el mateix que als passatgers internacionals: un qüestionari i el mesurament de temperatura.

Gómez ha destacat que es tracta de "decisions molt complicades" que afecten altres ministeris a part de Sanitat, com Foment, i no ha descartat que el consell interterritorial de dijous abordi la petició de les Illes sobre els controls.

Sobre els quatre brots que s'han detectat aquesta setmana a les Balears, la consellera ha destacat que "són petits i estan controlats". Dos són a Mallorca, i els altres, a Menorca i Formentera. "En total, hi ha 14 persones actives i estan controlades", ha subratllat. Sobre el brot de Formentera, amb vuit casos, ha apuntat que "s'han fet proves PCR a més de 100 persones".

stats