Societat 06/07/2021

Salut preveu que l'increment de la incidència s'aturi en "uns quants dies"

Javier Arranz diu que l'augment dels contagis "potser li podem dir onada, però no serà tant elevada com les altres"

2 min
El centre de salut d'Escola Graduada, a Palma, durant la pandèmia de coronavirus.

PalmaEls contagis de coronavirus continuen augmentant a les Illes Balears, però la Conselleria de Salut preveu que aquesta tendència es pugui revertir aviat. Així ho ha afirmat el portaveu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, Javier Arranz aquest dimarts en una roda de premsa en què ha defensat que aquest increment d'infeccions "potser li podem dir onada, però no serà tan elevada com les altres i la controlarem bé".

El portaveu ha argumentat que durant els pròxims dies encara es notaran els efectes dels brots generats pels viatges d'estudiants i per Sant Joan, però que la setmana que ve podria començar la davallada de la corba, sobretot a Menorca, que és l'illa amb una major taxa actualment. En concret, en aquesta illa la incidència acumulada de contagis a 14 dies és de 571 casos per 100.000 habitants, mentre que a Mallorca és de 169, a Eivissa 161 i a Formentera és de 100 casos.

Com que la gran part dels nous infectats són joves d'entre 19 i 29 anys i amb símptomes lleus, l'enfilada de la corba no provoca una gran pressió hospitalària. En concret, ara com ara l'Arxipèlag té el 2,7% dels llits ocupats per pacients d'UCI. D'altra banda, es tensa l'Atenció Primària, però "no estam en un punt de risc", ha assegurat Arranz. Així i tot, ha afirmat que és el moment de "revisar tots els circuits" dels centres de Salut.

També estan incrementant les infeccions entre sanitaris i professionals de residències. Segons les dades actualitzades de Salut, hi ha set professionals de geriàtrics amb infecció activa i 25 casos entre professionals sanitaris. "Quan tenim sanitaris infectats indica que la transmissió comunitària és més important", ha remarcat el doctor.

Menorca va acabar el primer dia de cribratge massiu entre joves amb 10 casos detectats i una taxa de positivitat del 4,3%. Pel que fa a Mallorca, no es planteja una acció similar en un indret important però sí "cribratges mòbils" en diferents territoris i també entre el jovent. "No és una situació concreta, són moltes zones que han incrementat la incidència", ha explicat Arranz.

stats