Societat 12/09/2021

Salut no obrirà cap expedient a la metgessa que es va negar a entendre una senyora en català

Des de la Conselleria recorden que el Govern no sanciona qui es nega a atendre en català, sinó que s'obre una acta administrativa "a qui es negui a donar atenció sanitària per aquest motiu"

2 min
Una pacient al centre de salut.

PalmaEl Servei de Salut va iniciar fa uns dies una investigació per aclarir els fets sobre la discriminació lingüística que va patir una senyora de 79 anys al Centre de Salut de Son Pisà quan una metgessa va dir a la pacient que no l'entenia en català. En un comunicat, Salut resol que "la professional va proporcionar una consulta adequada des del punt de vista de l’atenció sanitària, amb entesa entre ambdues parts en tot moment, i prova d’això és que la pacient va acabar la visita amb la prescripció del tractament adequat pel mal que presentava".

De fet, la senyora i el seu fill, que va fer una denúncia pública de la situació a Twitter, criticaven el fet que la senyora hagués hagut de canviar de llengua per rebre atenció mèdica, encara que la doctora ja fa set anys que viu a Mallorca. La pacient es va sentir discriminada perquè creu que "és indigne que els ciutadans de les Illes no puguem ser atesos en català als serveis d'atenció públics". La normativa actual apunta que tots els treballadors públics de la Comunitat Autònoma han de conèixer les dues llengües oficials en un nivell que els permeti desenvolupar les funcions del seu lloc de feina i facilitar al ciutadà l’exercici dels seus drets lingüístics.

Des de Salut apunten que amb la normativa vigent "es poden preservar els drets lingüístics dels professionals i els ciutadans de les Illes Balears dins l’àmbit del Servei de Salut i, per tant, no es preveu que s’hagi de fer cap canvi normatiu quant als procediments". Recorden que "tant els professionals com els usuaris s’han d’adaptar a allò que diu la normativa i es poden expressar en qualsevol de les dues llengües". El que garanteix el Govern, apunten, és que cap atenció a pacient sigui rebutjada per raó de llengua; "això és el que suposaria l’obertura d’un expedient administratiu per analitzar el cas concret". En definitiva, el Govern no sanciona qui es nega a atendre en català. El que fa el Govern és obrir acta administrativa a qui es negui a donar atenció sanitària per aquest motiu.

stats