Societat 25/05/2022

El 10% dels treballadors d'Atenció Primària estava de baixa la setmana passada per covid-19 o altres malalties

Salut nega que els hospitals illencs tanquin llits per manca d'infermeres

2 min
Una habitació de l'hospital de Son Espases

PalmaLa consellera de Salut de les Illes Balears, Patricia Gómez, ha explicat aquest dimecres durant la seva compareixença en la Comissió de Salut que la setmana passada un 10% dels treballadors d'aquest servei sanitari estava de baixa per covid-19 o per altres malalties, mentre que habitualment aquesta xifra no és superior al 5%.

La consellera ha assegurat que, tot i l'increment pressupostari i de personal i recursos, la situació de l'Atenció Primària encara és "delicada". Ha afegit que en alguns casos hi pot haver problemes a l'hora d'atendre els pacients a conseqüència de les baixes o bé de persones que tenen símptomes compatibles amb el coronavirus i han de quedar aïllades a casa. Davant aquesta situació, la consellera ha defensat que estan treballant amb el Ministeri de Sanitat per relaxar les mesures sanitàries dels treballadors de l'Atenció Primària.

Gómez ha informat també que s'està duent a terme un pla estratègic per tal de garantir la sostenibilitat d'aquest servei sanitari i poder oferir una atenció integral i de qualitat. Gómez ha destacat que l'Atenció Primària és una prioritat per a la Conselleria de Salut de les Illes Balears i ha reconegut que encara hi ha algunes "carències" que treballen per solucionar.

D'altra banda, la consellera ha negat que els hospitals de l'Arxipèlag estiguin tancant llits a causa de la manca d'infermeres. Durant la seva intervenció, la consellera ha assegurat que el nombre de llits disponibles el marquen "les necessitats sanitàries" i ha subratllat que durant l'estiu sempre hi ha "menys activitat mèdica" i per això el nombre de llits disponibles actualment és inferior al de fa uns mesos.

En aquest sentit, Gómez ha defensat que els hospitals illencs no poden tenir plantes obertes i tots els llits si realment no hi ha pacients i estan buits. Aquest aclariment arriba després que la diputada del PP, Isabel Borràs, hagi assegurat que a l'hospital de Son Espases s'han tancat 30 llits a causa de la manca de personal d'infermeria.

Pel que fa a la salut mental, la consellera ha informat que estan treballant per presentar i desenvolupar un nou pla que s'aplicarà entre el 2023 i el 2029. "La finalitat és promoure una visió compartida, transversal i global de l'atenció que garanteixi el projecte de vida de les persones que sofreixen o puguin sofrir algun problema de salut mental, i facilitar-ne la detecció, l'avaluació, l'assistència i la integració socioeducativa i laboral", ha explicat Gómez.

D'altra banda, ha recordat que el mes de juny començaran les obres d'urbanització del recinte del Parc Sanitari de Bons Aires, el qual alberga diferents serveis d'atenció a la salut mental, per convertir-lo en un espai obert a la ciutadania. Aquestes obres suposaran una inversió de 10 milions d'euros en el recinte. Gómez també s'ha referit al Pla de Prevenció, Actuació i Abordatge de la Conducta Suïcida, que preveu millorar la prevenció, la detecció i l'abordatge de la conducta suïcida.

stats