Societat 21/05/2020

Salut ha localitzat més de 150 persones que han tingut contacte amb contagiats de covid-19 a les Illes

Arranz ha assegurat que aquesta xifra anirà variant a mesura que passin els dies

M. C.
2 min
Realitzant proves de coronavirus a un centre de salut

PalmaLa Conselleria de Salut ja ha localitzat entre 150 i 170 persones que han tingut una relació estreta amb contagiats de covid-19 a les Illes, segons ha informat aquest dijous el portaveu del Comitè autonòmic de Malalties Infeccioses, Javier Arranz. El portaveu ha assegurat que aquesta xifra anirà variant i augmentant a mesura que passin els dies.

Fins ara només hi havia tres persones que duien a terme aquesta tasca de recerca, però aquest dimecres la consellera de Salut, Patrícia Gómez, va anunciar que es contractaran 150 professionals per dur a terme una diagnosi precoç del coronavirus als centres d'Atenció Primària de les Illes.

L'objectiu daquesta recerca és fer una enquesta epidemiològica per saber si els contactes estrets s'han infectat i, en cas d'haver-se contagiat, traslladar-los la informació perquè facin l'aïllament que estableix la quarantena del coronavirus.

Precisament aquestes tasques són un dels punts fonamentals per passar a la fase 2 perquè es demana que hi hagi una capacitat de detecció ràpida de casos i poder aïllar-los. En aquest sentit, Arranz ha assenyalat que creu que les Illes estan preparades per passar de fase dilluns que ve. "Crec que estam en una bona situació per poder passar de fase", ha dit.

Les dones, més contagiades que els homes

Durant la roda de premsa, Arranz ha explicat de manera més concreta els resultats de l'estudi de seroprevalença a les Balears. Una de les primeres conclusions és que les dones s'han contagiat més que els homes. En concret, han generat anticossos el 2,9% de les dones i el 2,1% dels homes que s'han sotmès a l'estudi.

En total, a les Illes ha generat anticossos de covid-19 un 2,5% (una xifra molt similar a la que va donar el govern estatal). Per illes, a Menorca s'han detectat anticossos en un 3%; a Mallorca, un 2,5%; a Eivissa, un 2,2%, i a Formentera, un 2,3%. Arranz ha explicat que per fer l'estudi van aconseguir contactar amb un 75% dels que hi havien de participar i d'aquests, ha participat en l'estudi serològic un 62% de les persones.

L'arribada de turistes

Una de les preguntes que s'han fet durant la roda de premsa ha estat com es tractarà l'arribada dels turistes a les Illes i què es farà quan algú estigui contagiat o es contagiï una vegada arribi a l'Arxipèlag. Arranz ha explicat que en cas que el turista no presenti símptomes, se li donaran una sèrie de recomanacions, però que si presenta símptomes haurà de fer una quarantena, igual que els residents, i li faran una prova.

Si finalment la persona dona positiu i ve amb la seva família, aquesta, com a contacte estret, estarà en vigilància activa durant 14 dies, igual que a la resta dels residents. Arranz ha matisat que en cas que el turista sigui estranger, el fet de tornar-lo al seu país de residència dependria de Sanitat Exterior.

stats